2023-08-11 805 瀏覽
今日想食泰菜,  選擇了觀塘 Add Some Thai Restaurant , 一家泰西融合菜餐廳.餐廳裝飾有泰國風味, 地方寬敞舒適, 燈光柔和, 座位多.座位旁有流水彩色浮波, 帶來活躍動感,  打卡一流.另設有 VIP 房.   大群聚會最好. 店員安排我們座位,  隨即送上暖開水, 餐牌, 服務好好.我們點餐了,  二人套餐 $388.   豐富抵食, 每項也有有自選食品,  頭盤: 四選二,  小食: 八選四,  主菜: 五選一, 小炒四選一, 追加飲品也有優惠.   方便易選.  飲品加 $25,  我點了  桑格妮亞,  西班牙 特飲, 冰凍清涼, 有水果粒,  帶點紅酒味, 不錯.     朋友那一杯熱檸檬蜜只加  $15, 好清甜. 頭盤: 我們揀了沙律 和 湯.泰式鮮蝦青木瓜沙律,  十分鐘送到,  有大蝦四隻, 配上青木瓜, 芽菜, 沙律醋, 好醒胃. 椰皇椰青雞湯, 用鐵鍋仔上檯, 夠熱. 湯頭帶濃濃椰香味, 湯料足, 有雞粒, 菇菌, 清甜好味. 四款小食合成一碟拼盤,    即叫即燒,  熱騰騰, 賣相吸引, 有燒紐西蘭牛柳粒串, 沙爹豬肉串,  一支骨
餐廳裝飾有泰國風味, 地方寬敞舒適,
燈光柔和, 座位多.
座位旁有流水彩色浮波, 帶來活躍動感,  打卡一流.
另設有 VIP 房.   大群聚會最好.
 店員安排我們座位,  隨即送上暖開水, 餐牌, 服務好好.
桑格妮亞 (西班牙 特飲), 杯熱楟檬蜜
頭盤: 我們揀了沙律 和 湯.
泰式鮮蝦青木瓜沙律,  十分鐘送到,
大蝦四隻, 配上青木瓜, 芽菜, 沙律醋, 好醒胃.
泰式鮮蝦青木瓜沙律
椰皇椰青雞湯, 用鐵鍋仔上檯, 夠熱.
椰皇椰青雞湯
湯頭帶濃濃椰香味, 湯料足, 有雞粒, 菇菌, 清甜好味.
燒紐西蘭牛柳粒串, 沙爹豬肉串一支骨雞翼, 炸蝦餅,
仲伴有炸蝦片, 沙律菜, 及多款醬汁.
小食拼盤: 有燒紐西蘭牛柳粒串, 沙爹豬肉串, 一支骨雞翼, 炸蝦餅, 伴有炸蝦片, 沙律菜, 及醬汁.
一支骨雞翼有 四件, 炸得好香脆,  雞肉嫰滑,  調味正
燒紐西蘭牛柳粒串,  牛味濃,  有炭燒香氣,  燒得冇過火.
沙爹豬肉串, 辛香開胃.
手打蝦餅,  彈牙爽口,  點些酸辣醬汁更好味.   炸蝦片極香脆好食.
主菜五選一:  酥炸軟殼蟹炒黃咖喱配手抓餅
 咖哩軟殼蟹用鐵鍋仔盛載,  手抓餅用竹籮擺放.
軟殼蟹炸得香, 不用剝殼,  啖啖肉, 外脆內軟又多汁,  浸有香濃黃咖哩, 超級好味.
手抓餅有六塊, 上檯仍暖.   點黃咖喱汁好食到吾停口
小炒:   蒜蓉芥蘭,  芥蘭嫩綠, 蒜香味濃, 夠鑊氣.
追加一款,  經典炭燒豬頸肉, 伴有沙律菜及自家製醬汁.
經典炭燒豬頸肉
豬頸肉, 份量足.  燒得夠香,  肉質稔甜,  調味適中, 入口細滑, 好滿意!
甜品:   芒果糯米飯
芒果搭上糯米飯, 芒果夠鮮甜,  糯米飯軟糯滑口.  雲呢拿雪糕可口綿滑.  這個甜品組合非常好.
甜品: 芒果糯米飯
Add Some Thai Restaurant , 價錢中等, 食物款式多選擇,  夠, 新風味, 值得推介 !
桑格妮亞 (西班牙 特飲), 杯熱楟檬蜜
泰式鮮蝦青木瓜沙律
椰皇椰青雞湯
經典炭燒豬頸肉
甜品: 芒果糯米飯
  • 桑格妮亞 (西班牙 特飲)
  • 杯熱楟檬蜜
  • 小食拼盤: 有燒紐西蘭牛柳粒串