2023-08-06 273 瀏覽
呢間Cafe我想試好耐㗎喇,直到近排先至有時間去食。其實呢間Cafe我都搵咗好耐先至搵到個入口。個入口其實喺大廈側邊,唔細心啲去睇都好難發現到。一入到去呢間餐廳發覺其實都相當之多人,幾乎座無虛席。好在去到嗰陣時啱啱有一台要埋單,所以就唔使排隊。嘢食送上餐枱嘅速度適中,份量偏大。兩個人我覺得叫一個main一個小食嚟做下午茶都啱啱好。鹹蛋黃薯條$68呢個薯條幼身、份量偏大。聲落去有一種好似麥當勞薯條咁嘅口感,但係又有淡淡的鹹蛋黃口味,薯條嘅香味好突出。識內阻攤凍咗會變得有啲鹹蛋腥味。所以呢個薯條趁熱越早食完越好。藜麥牛油果沙律$88沙律,其實係全素,當中有好多嘅蕃茄仔,酸味味食落去好開胃。我冇淋到佢送嘅沙律醬,我係用牛油果撈勻晒所有沙律再食落去。多士一共有4塊,考得好脆,蘸上少少牛油果都有種好清新嘅感覺,成個沙律既份量啱啱好。朱古力梳乎厘班戟$119朱古力雪糕係用Movenpick,雪糕上面仲有好多朱古力粉。香蕉上面亦都有大量嘅焦糖。旁邊仲有少部份嘅糖漿,如果唔夠甜,可以淋上去。朱古力雪糕搽勻晒喺班戟,食落去又熱又甜嘅感覺真係very good。香蕉加焦糖實在係太甜,所以我要將香蕉上面嘅嗰
鹹蛋黃薯條

鹹蛋黃薯條$68
藜麥牛油果沙律

藜麥牛油果沙律$88
朱古力疏乎厘班戟

朱古力梳乎厘班戟$119
朱古力雪糕係用Movenpick,雪糕上面仲有好多朱古力粉。香蕉上面亦都有大量嘅焦糖。旁邊仲有少部份嘅糖漿,如果唔夠甜,可以淋上去。朱古力雪糕搽勻晒喺班戟,食落去又熱又甜嘅感覺真係very good。香蕉加焦糖實在係太甜,所以我要將香蕉上面嘅嗰層焦糖撇啲落嚟。
榛子咖啡碎冰

榛子咖啡碎冰$48
成杯咖啡其實係好重榛子香味,當中好似仲食到啲啲碎粒。不過因為太碎,所以我分唔清嗰啲究竟係冰定係榛子。咖啡上面啲cream全部溶落去咖啡度會偏甜。如果想飲到一杯醒神爽腦嘅咖啡,就唔可以要cream。杯咖啡嘅苦澀味,係俾榛子同埋cream沖淡咗好多。

總括來講,呢間cafe環境偏嘈雜,食物質素算中上。可以再食多幾次都會覺得有驚喜。
藜麥牛油果沙律
朱古力疏乎厘班戟