2024-03-01 122 瀏覽
好耐冇去十和田總本店,十和田位於距離尖沙咀站只係3分鐘路程。我哋嚟嘅時候過左午餐時間,所以店內人數唔算多。今次我哋叫咗香蔥吞拿魚腩丼,配以湯同埋茶碗蒸,吞拿魚腩嘅份量超多,多到似係二人份量~粉紅色嘅吞拿魚同埋奶白色嘅魚腩比例相若,超級吸引!除此之外,仲有醒胃酸薑同埋香蔥,酸薑又脆又爽,但有少許子薑嘅辣味,又唔似老姜有渣。壽司飯有用赤醋調味,酸薑同酸蘿蔔以中和魚腩嘅肥美😝性價比好高。只可惜今日雜錦魚生丼飯售罄,以$148嘅價錢在尖沙咀區食到超大份量嘅丼飯加茶碗蒸及湯,真係抵!茶碗蒸係一貫嘅好食,調味唔會過鹹,入邊仲有冬菇及蟹柳,滑嘟嘟好好味😋傳統嘅味噌湯,高湯嘅底好鮮甜,加上少量昆布,係日本嘅傳統味道。鰻魚飯嘅厚度出乎意料,相當飽滿,配上濃稠嘅鰻魚汁,咬落好肥美,價錢亦唔貴($118)同樣地配以茶碗蒸及味噌湯,質素頗高👍

我哋嚟嘅時候過左午餐時間,所以店內人數唔算多。

同樣地配以茶碗蒸及味噌湯,質素頗高👍