2024-03-05 330 瀏覽
荃灣真係寶藏區!每次過嚟都會發掘到寶藏小店~今日響華都商場竟然搵到間食鹵水嘅正店:滷友記~連個名都有feel過人(老友🥰👍🏻),最重要係價錢非常實惠嘅街坊小店!!鹵水四拼麵($57):我揀咗豬肚、豬大腸、雞腳同萵筍~豬肚、豬大腸鹵得非常入味,但係又夠淋。萵筍大大件~好爽脆!!雞腳估唔到有三隻咁多!最啱鍾意啃骨嘅我~😋😂米線比較淋身,下次可以試下米粉,因為見隔離枱食,應該係霸王花嗰隻彈牙米粉嚟嘅!!🥰湯底有好多選擇:酸辣、麻辣、鹵水、胡椒…我揀咗酸辣(應該係譚仔十小辣嗰隻辣度),枱面仲有兩款辣椒醬:蒜蓉辣椒醬、潮式辣椒油~想食辣啲嘅任君選擇~老細睇中佢個生炸雞髀,於是配鹵水撈麵($60)(撈麵同飯嘅汁可以揀肉燥、鹵水或者瑞士汁),雞髀大大隻,炸到外脆內嫩,好juicy!我哋每人再配一個小食(+$10),老細揀椒鹽墨魚丸(3粒),我就跟個菜啦~小食仲有陳皮魚蛋可以揀,$25一大兜!佢仲有好多款台式飲品可以揀,不過今日想養生一下,試下佢個自家製陳皮冰糖燉檸檬~果然好香陳皮味~亦唔會太甜!佢店仔細細,食飯時間坐到滿曬,門口仲有一堆排外賣同埋等位,就知道質素有保證啦!

鹵水四拼麵

生炸雞髀麵