逸東軒

資訊:

餐廳: 逸東軒
資訊:

2020-10-06 471 瀏覽
想舒舒服服同屋企人飲茶, 逸東軒係一個唔錯嘅選擇.依度冇出面D酒樓咁嘈, 仲有純音樂聽下.唔好以為係酒店飲茶好貴呀, 佢而家做緊優惠, HK$38起就食到米芝蓮星級點心喇. HK$38嘅點心選擇over 20款.今次我同朋友叫咗6款點心, 全部都好好食.海鮮鹹水角 (HK$38)佢個皮係好酥脆, 入面嗰層就煙煙韌韌咁.完全唔會話有油膱味或者好油嘅感覺.D餡料味道啱啱好, 唔會太鹹.金沙脆豆腐 (HK$38)依個豆腐嘅外皮都係炸到好香脆嘅.個皮好薄, 入面嘅豆腐好滑.味道唔會好鹹, 但唔係好食到蛋黃味.帶子蒸燒賣 (HK$38)幾特別嘅配搭.燒賣裡面有蝦, 蝦肉好脆.豬肉同蝦嘅比例啱啱好, 食落唔會太過實的的.招牌叉燒腸粉 (HK$38)腸粉就唔算好特別.但入面嘅叉燒係好食嘅, 肉質偏瘦, 食落唔會覺得好肥膩.脆皮流沙酥 (HK$38)本來係想食脆皮流沙包, 但今次個menu冇, 所以就點咗呢個流沙酥.味道有驚喜喎.個外皮好酥化, 又唔會太厚.入面個奶黃真係有流心嫁.好好食.瑤柱帶子菜苗餃 (HK$38)依個菜苗餃味道就冇咩特別.不過勝在餡料夠多, 件件都脹卜卜咁.整體來講, 嚟依度飲茶
想舒舒服服同屋企人飲茶, 逸東軒係一個唔錯嘅選擇.
依度冇出面D酒樓咁嘈, 仲有純音樂聽下.
HK$38嘅點心選擇over 20款.
今次我同朋友叫咗6款點心, 全部都好好食.

海鮮鹹水角 (HK$38)
佢個皮係好酥脆, 入面嗰層就煙煙韌韌咁.
完全唔會話有油膱味或者好油嘅感覺.
D餡料味道啱啱好, 唔會太鹹.
海鮮鹹水角

金沙脆豆腐 (HK$38)
依個豆腐嘅外皮都係炸到好香脆嘅.
個皮好薄, 入面嘅豆腐好滑.
味道唔會好鹹, 但唔係好食到蛋黃味.
金沙脆豆腐

帶子蒸燒賣 (HK$38)
幾特別嘅配搭.
燒賣裡面有蝦, 蝦肉好脆.
豬肉同蝦嘅比例啱啱好, 食落唔會太過實的的.
帶子蒸燒賣

招牌叉燒腸粉 (HK$38)
腸粉就唔算好特別.
但入面嘅叉燒係好食嘅, 肉質偏瘦, 食落唔會覺得好肥膩.
招牌叉燒腸粉

脆皮流沙酥 (HK$38)
味道有驚喜喎.
個外皮好酥化, 又唔會太厚.
入面個奶黃真係有流心嫁.
好好食.
脆皮流沙酥

瑤柱帶子菜苗餃 (HK$38)
依個菜苗餃味道就冇咩特別.
不過勝在餡料夠多, 件件都脹卜卜咁.
瑤柱帶子菜苗餃

整體來講, 嚟依度飲茶唔係話好平, 但抵食.
份量正常, 味道都唔錯.
我地2個人total叫咗6款點心, HK$160左右埋單.
當中包埋茶芥 HK$28/位同埋加一.
你可能會話茶芥比出面酒樓貴D, 但茶芥包咗一款小食, 同埋佢環境都舒服, 所以我覺得個價錢都合理啦.
之前上網有人推介叉燒酥、紅棗糕, 不過今次個menu冇依幾款點心.
希望下次同屋企人嚟飲茶嘅時候有得食啦.
2020-09-22
海鮮鹹水角