呢日要返Office跟跟啲嘢,朋友呢輪都喺長沙灣返工,所以約食久違嘅Regular Lunch哈哈。條友最鍾意食日本野,所以我特登帶佢嚟試下呢間新開嘅居酒屋餐館🏮,我自己都未試過!餐廳喺楓樹街遊樂場對面,都算易搵。餐廳細細,容納約20人到,其裝修亦幾唔錯,居酒屋風,格調偏黑色。牆身用上唔少鏡面,增加空間感,同時再寫上食物同價錢,同畫畫,你懂的💛。餐廳好似主要係賣串燒同定食套餐,我哋嚟食晏,所以就一人一個Set好了🍱。定食有七款揀,由$48-$78,唔收加一,跟味噌湯、沙律、前菜同水果,飲品加$6-$10有可樂、玉露或咖啡。留意返呢到賣嘅係全日定食套餐,即係晚市都係呢個價錢,超抵啊👍!我要咗和風玉子牛肉丼($68),牛肉用上安格斯三角肩胛肥牛,真心覺得比起平日一般打邊爐嘅肥牛好食,有啲似好薄嘅牛扒片🐮,牛肉片份量同大小都正常。丼飯超級大個,飯量十足,我差啲食唔哂🙈。丼飯上面仲有隻溫泉蛋添,督開佢之後爆哂汁,但撈埋後個飯就濕咗少少。我朋友要咗豚肉生薑燒定食($58),呢個嘅造型同我碗飯唔同,飯同餸分開上。🐷豚肉生薑燒份量又係巨人級,豚肉仲要有勁多片,而且好濃薑味,唔錯!豚肉另一邊就放咗好多

和風玉子牛肉丼

豚肉生薑燒

我朋友要咗豚肉生薑燒定食($58),呢個嘅造型同我碗飯唔同,飯同餸分開上。🐷豚肉生薑燒份量又係巨人級,豚肉仲要有勁多片,而且好濃薑味,唔錯!豚肉另一邊就放咗好多沙律菜🥗。

有啲搞笑嘅地方係我個牛肉丼無沙律跟到,而朋友嗰個就無水果🙈。不過我哋都飽同埋Share食,所以就無問到店員,無乜所謂啦。味增湯夠哂熱,前菜就係醃漬。至於水果係半個橙🍊,原來仲切咗粒添,可以拮嚟食好方便,估唔到個橙咁甜的。
巨峰提子玉露

飲品我哋都加咗$8要巨峰提子玉露🍇,本身以為係罐裝嗰隻,點知係杯裝上,仲要勁大杯,都幾好飲。

總括嚟講,呢間新開嘅和風小店確係唔錯,全日定食性價比極高,而且都幾好味😋。環境靜靜哋又幾好坐,有機會我都會夜晚嚟試下串燒。女店員服務態度幾好幾有禮貌,又會不斷幫我哋加茶。我希望小店可以逆市中好好加油💪。
2020-02-12
和風玉子牛肉丼