餐廳: 粵 (香港黃金海岸酒店)
資訊:

2023-10-13 1141 瀏覽
今日屋企人生日過嚟食,食物質素無乜驚喜,環境係幾好嘅,坐得好舒服,服務質素亦都好麻麻,整體嚟講真係有啲失望😞最緊要嘅扣分位係全部侍應都發緊夢咁,現場有五個待應,兩男三女,三個係資深員工,兩嗰應該係炒散,現場計埋我哋有五枱客,但啲staff好似好忙🥲 由一開始開茶錯,到上甜品同佢講好咗食乜,有得二選一都上哂同款😅 用人均消費超過$500嘅餐廳我接受唔到呢個錯誤🤔我哋嗌咗一個北京片皮鴨嘅4人套餐再加咗佢呢度嘅兩款名菜🤔鵝肝脆米乳豬夾 $268/4件 - 4件以上後可以按人頭計再整多,但呢個都失望,嗰脆米本身係想令整體效果更好,但嗰脆米反而搶哂其他嘅風頭,有好多嚿鵝肝,但我連佢嘅味道👅都唔係好食得出🥲金牌焗釀鮮蟹蓋 $168/pc - 足料嘅蟹蓋,芝士味濃郁,佢面嗰塊芝士焗得好好,但未算特別做得出色🤔到佢嗰北京片皮鴨(兩食) 餐,鴨嘅質素係好,但係由俾我哋睇隻鴨、擺盤到食用都未如理想,不過強調係好食嘅🤔 佢俾我哋睇隻鴨嗰下完全係象徵式,乜都無講,一秒就拎走😅 佢片完嗰擺法真係好求其😅 似去咗酒樓😮‍💨龍皇杏汁花膠燉白肺 - 好飲,足料❤️鮮籚筍海斑球 - 魚炒得熟得滯🥲菠蘿咕嚕蝦球 - 蝦球做

我哋嗌咗一個北京片皮鴨嘅4人套餐再加咗佢呢度嘅兩款名菜🤔

龍皇杏汁花膠燉白肺 - 好飲,足料❤️

鮮籚筍海斑球 - 魚炒得熟得滯🥲

菠蘿咕嚕蝦球 - 蝦球做得唔錯👍🏻上到碟仲係脆😆

瑤柱蛋白叉燒炒飯 - 粒粒分明,但略嫌油咗啲

壽桃包 - 好食,入面有一大嚿咸蛋黃,正👍🏻

整體來講,只談4人套餐嘅食物質素,份量絕對足,但提供嘅食物,不論擺盤定食材都有好多進步空間😅