2016-11-19 1201 瀏覽
生日的朋友想試德美,所以一行5人訂檯幫朋友慶生,對價錢亦沒有太大考慮。食得日本野,刺身壽司少不了,原本諗住有拼盤就唔駛煩揀咩食,點知星期六日及假期無壽司拼盤,唯有散叫啦。叫左赤貝,三文魚,帶子,甜蝦等等既大路野,赤貝爽口,帶子都幾厚身,預期之內既水準。之後清酒煮蜆,蜆無沙,食落好juicy,只有一隻唔開口,算係相當唔錯。食到呢度,對德美既感覺都仲幾唔錯,點知當刺身盛-德 上菜時,真心好失望。呢個刺身拼盤盛惠$518,有兩片加拿大海膽,有兩片大拖羅,朋友話大拖羅食落幾oily,但整個刺身盛俾我既感覺實在非常無heart, 就咁砌上碟就算,連食海膽既匙更仔都無俾事前無問魚類有幾多片係我地問題,不過呢個價錢俾一碟咁既野我,性價比超低。食完刺身之後大定心情都麻麻,都無再影相了,仲有個蝦天婦羅,泡菜豬肉鍋,炸蠔,呢啲packing野,唔會點樣出錯。到埋單上甜品,係芒果味奶凍,其實味道唔差,不過竟然食到張半張牙籤套亦好彩只係牙籤套,如果係牙籤,個口實損。。。雖然店員做左9折俾我地,埋單$1718,人均消費$340,都算係中等消費卦,依家香港地搵食艱難,難得對自己好啲都遇上食到牙籤套呢啲情況,真係唔

亦好彩只係牙籤套,如果係牙籤,個口實損。。。

雖然店員做左9折俾我地,埋單$1718,人均消費$340,都算係中等消費卦,依家香港地搵食艱難,難得對自己好啲都遇上食到牙籤套呢啲情況,真係唔知講咩好。食物質素中規中矩,不過唔會特別推薦大家食,呢個價錢,相信其他日本餐廳能提供到更好既質素。
壽司
刺身盛-德