餐廳: OPPA韓國燒肉店
資訊:

2015-07-18 1421 瀏覽
最近無得去韓國,好掛住燒肉呀,就趁朋友生日,揾個藉口去食韓燒,這間是第二間係香港食的新派韓燒,第一間經驗麻麻,希望這間唔失望啦! 早嚟有8折,吸引左我們去試下。環境衛生唔錯,兩個人都安排座4-5人size 枱,唔覺迫。店員放下配料,有海帶,傳統泡菜,芽菜,仲有麥茶。海帶~最好食 其他普通開始揀野食,調味料得一份,有點尴尬喎,個兜仔又好細格咁,不過同朋友熟,些牙都ok既,同唔熟既朋友嚟,我諗要問店員拎多set。泡菜蒸蛋~店員倒蛋汁了!好多快啲食!蛋汁不是無限供應的,再加就$18。味道好食呀,不過講真,蒸蛋都好難失望的。和牛漢堡~(推介)見特價$68, 試! 一餅野咁燒,感覺好實淨呀,沒有溝水,好好食呀!!五花腩~(唔食都ok)這個有點期望架,但....覺得唔夠肥美呀,而且好易燒得乾身,要盡快食呀!原隻尤魚~(推介)這個由HK oppa (店員哥哥) 幫手燒,佢純熟地反幾反,剪剪剪,就完成了!尤魚很鮮甜,無論點海鹽定點豆醬都唔錯。安格斯牛扒~(不過不失)$148塊,不過不失啦,可以分別叫兩款少吃,睇下閣下想食飽定試多啲唔同嘅野啦。燒豬皮~(應下景才吃)食韓燒無豬皮好像不夠投入,豬皮真係一堆

倒牌配料,可添加!
海帶~最好食 其他普通

開始揀野食,
泡菜蒸蛋
泡菜蒸蛋~
味道好食呀,不過講真,蒸蛋都好難失望的。
和牛漢堡$68
和牛漢堡
和牛漢堡~(推介)
五花腩
五花腩
五花腩~(唔食都ok)
原隻尤魚 $88
原隻尤魚~(推介)
尤魚很鮮甜,無論點海鹽定點豆醬都唔錯。
安格斯牛扒
安格斯牛扒~(不過不失)
豬皮
燒豬皮~(應下景才吃)
食韓燒無豬皮好像不夠投入,豬皮真係一堆豬皮,入口膠質豐富,無話好唔好食啦! 係佢cut既方向較彎曲定.....我都唔知,總知燒時要壓住燒啦,如果唔係就卜起
店員用生菜洗鐵板
食食下店員主動洗鑼板, 噴點水再用塊生菜抹,感覺良好啦! 之前食過另一間係用濕紙巾的,抹完仲多左毛毛係個板上...

"呼"一聲!兩個女仔不停咁食!7點前就埋單了,順利有8折,折左$430埋單,真心覺得唔好用"韓國"心態去食,因為真係比唔上,無論價錢和味道。
但普通食個港式燒烤晚餐,係ok的。
油格
是晚既肥油落晒去這兜兜......

***記得check單*** 錯了幾次,俾錯隔離格啦,計少左錢(我好老實提店員加返), 最後才準確無誤地埋單。
2015-07-11
生日
倒牌配料,可添加!
泡菜蒸蛋
和牛漢堡$68