巧得鍋

How Awesome
餐廳: 巧得鍋
資訊:

有說本地餐飲業生意每況愈下,如果唔想將來只得食嘢只得大品牌選擇,真係要一齊多啲撐本地餐廳,尤其是小店!是夜來到觀塘工廈入面的一間餐廳,喺而家「任食橫行」的時候,呢間餐廳竟依然做散叫餐,可見餐廳對自家出品相當有信心,今次一於試佢的雞煲+打邊爐set先!餐廳的巧得set包咗前菜、一款鍋物、一款肉類拼盤、海鮮及其他配料,以及一款特飲。鍋物除咗有火鍋湯底外,仲有雞煲、烤魚,食完雞煲再加湯打埋邊爐。肉類拼盤有牛、豬兩款選擇,每款設4個部位的肉肉,試下不同口味;海鮮有帆立貝、刀貝、廣島蠔等;其他配料除咗蔬菜盤,仲有餃子、丸類等,除非你想叫多啲配料試味,否則基本上一個set都好飽肚。雞煲辣度揀咗BB辣,雞肉分量、味道都幾好,比較抵讚嘅係,雞煲無乜油花,好清,就算之後加湯再打邊爐,都唔會覺得啲油浮晒面咁。牛肉拼盤有牛頸脊、牛肩胛、牛柳粒等,當中令我比較驚喜的係牛柳粒,係4款牛肉之中牛味最為濃郁,其次就係卷起來的牛頸脊;要注意擺喺底部的牛肩胛,因為肉質無乜油花,所以不宜灼得太長時間,容易變韌。帆立貝、刀貝等海鮮亦見fresh,惟要好掌握到timing,過熟即刻變得好韌。檸檬青蘋果梳打特飲以青蘋果蓉、蝶豆

檸檬青蘋果梳打特飲
以青蘋果蓉、蝶豆花、檸檬、薄荷葉調製而成的視覺系飲品,味道酸甜清新。
2024-01-15