2019-04-11 2314 瀏覽
早排同舊同事生日,所以請佢食個飯,順便Catch up下~ 朋友仔話好想試網上介紹個個鰻魚天婦羅,所以我們放工後就直接出旺角了~ 坐低無耐,先叫份水母刺身邊傾邊食,口感厚實又爽口。由於本身水母無咩味,點埋個柚子醋就好開胃。我係一個蛋痴,除了以前考試學校食蛋外,宜家無論係屋企定出餐廳,見到蛋的菜式都愛不釋手。呢個蛋捲炒得幾滑溜,雖然無加入蟹子三文魚等鮮味的食材,淨係上面的沙律醬、燒汁及蔥花已經可以令蛋味更出更日式。牛舌牛舌,毛虫都鍾意牛舌~ 哈,暴露左年齡添(笑) 呢客牛舌芯雖然燒得乾左少少,不過就非常香口。大家食的時候可以吱返檸檬汁或再用鹽或葱花稍為再調味。我就最鍾意落少少鹽及葱花係上面啦~串燒係食日式居酒屋的必點之選~ 今次我們叫左三款串燒,(由左至右) 包括豚肉鵪鶉蛋($26) 軟芝士黑豚卷($28) 甜薯($15)。係串燒中,我的Best Pick係軟芝士黑豚卷。油脂豐富的黑豚肉包住香軟的芝士,油香再加埋咇出黎的芝士,問你點忍?!第一次食燒日式年糕,原來佢比上海/韓式年糕軟身少少而且好煙韌。燒到個面脆脆地,加埋少少燒汁及放係上面的紫菜,味道幾香。不過今晚的Highlight都係呢

水母刺身

蓬鬆玉子

極上鹽燒牛舌芯

我就最鍾意落少少鹽及葱花係上面啦~

串燒

軟芝士黑豚卷

燒年糕

不過今晚的Highlight都係呢個:鰻魚天婦羅。天婦羅真心食唔少,但用鰻魚炸天婦羅都係第一試!

鰻魚天婦羅

有咩咁好食?!首先佢唔會炸到油淋淋又夠乾身,但佢個鰻魚仲係好Moist。重點係鰻魚夠曬厚身,唔係薄切切,所以夠曬口感。呢份天婦羅份量夠多,而且只係$138,係我選的必食Item!
鰻魚天婦羅

燒菠蘿係用了新鮮的連皮菠蘿,燒好之後就厚砌8塊到。我自己就麻麻地燒菠蘿,覺得菠蘿都係新鮮雪最好食。不過朋友仔就食到唔停口,話佢夠多汁。
燒菠蘿

臨走前見到好多人係到揀酒飲,原來餐廳係晚上10點開始有日本靚酒任飲,怪唔知餐廳愈夜愈多人啦~ 如果大家有興趣的話,可以同朋友黎個夜吹(笑)

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
蓬鬆玉子
軟芝士黑豚卷