2015-08-03 971 瀏覽
見幾位朋友成日黎依間野到打卡,相信一定有啲原因令佢地一食再食,所以我都約左朋友黎睇下依間係何方神聖!初初唔識果時,聽個名以為係食雞煲,但後期睇到相先知原來係韓國既一道出名既菜名-奶奶雞店面有上下兩層,環境地方唔大,但無論係店外定店內,都掛滿依啲類似許願卡/感想卡,可以係間野到留下自己既足跡打開菜單紙,有一種似曾相識既感覺,設計有啲似港鐵鐵路站,而且依種點菜方式,記憶中食第二間韓國食肆都係咁呢~先點左兩杯野飲先,桃汁偏甜但味道唔假,但冇果肉,第二杯則係朋友嗌燒肉生菜包,揀既係豬肉,泡菜份量有點太多,生菜葉較細,好容易滴汁。但味道確係唔錯,食落唔會太辣,口感爽口,而且燒肉既味都好出,唔會遮晒,份量夠多都幾抵食野人韓牛,雖然價錢的確貴,但味道肉質絕對超值,韓牛肉只得兩成熟,就係外圍邊邊果個位,雖然望落紅紅好血腥,但食落毫無腥感,牛肉既肉好細嫩,肥瘦分佈得好均勻,其秘製醬汁令到牛肉更加鮮口入味,係味覺既一大享受,不過份量同價錢的確會令好多人卻步安東炒雜菜,主要以豆芽同雜菇為主,炒得好香口,而且多菜多汁,豆芽既爽口又入味,可以清清腸胃柚子雞翼,價錢偏貴,只得4隻雞翼,但味道煎得幾香,外層香脆帶柚
見幾位朋友成日黎依間野到打卡,
相信一定有啲原因令佢地一食再食,
所以我都約左朋友黎睇下依間係何方神聖!
燒肉生菜包
野人韓牛
安東炒雜菜
柚子雞翼
柚子雞翼,價錢偏貴,只得4隻雞翼,但味道煎得幾香,外層香脆帶柚子既甘甜味,內裡則岩岩好熟透,肉質軟熟,食得幾和味
安東元祖奶奶雞
安東元祖奶奶雞(半隻),黎到大家都會嗌一碗既鎮店之寶,睇落好重口味!但食落又另一個講法
醬汁既特別,咸辣之間做到平衡,薯粉好容易吸晒啲湯汁,而且有種咬唔斷既質感,只食粉會覺得辣辣地
雞肉口感多肉,肉質適中易入口,薯仔感覺偏少,依個菜適宜配飯一齊食~
韓牛粒炒飯
韓牛粒炒飯,牛粒散碎但香口,炒飯溫度岩岩好,飯粒易入口,炒飯味道唔太濃,可以配搭埋奶奶雞食~
2015-08-26
燒肉生菜包