2019-05-02 104 瀏覽
溫左成個禮拜書,岩岩考完試當然忍唔住想食餐好既。本身都鍾意食日本野,前排聽朋友講大埔有間比較偏既日本餐廳幾好佞,話可以試下。所以考完就直接去左食。門口掛左幾個比較別緻既燈籠,感覺有別於一般既中式餐廳,第一眼感覺唔錯。好快就坐低左睇餐牌,但有好多唔同款式揀,搞到有d唔知食咩好。見到隔離台食左咩,我又跟住叫左d差唔多黎既食。D餐牌睇完見價錢同平時食開果d差唔多價,所以都冇咩話要諗價錢問題。直接就叫左幾樣野食。首先,第一樣想介紹比大家既就係呢碗超級好食既辛辣拉麵,辣度唔算好辣,有食開辣既朋友應該會覺得差減D(雖然我只係叫左個小辣),只係賣$80。比佢其他連鎖拉麵鋪算平,湯內濃而不膩,食完齒頰囫香。食完一碗就岩岩好6成飽,份量恰到好處。然後我再叫左個脆炸尤魚鬚,食落口感彈牙,但係又唔會有炸得唔夠脆既感覺,外脆內彈。食完大概有8成飽就覺得差唔多可以停手。因為本身唔鍾意食得太飽,會好辛苦。另外值得一讚既係店員態度好好,每次一飲完杯水會即刻反應幫手加水。而且,好細心,見到你需要D咩,佢地會即刻幫你解決,例如係一開始想用個碗仔裝開少少湯試味,佢留意到就比左個碗仔我,連開聲都唔洗。有機會可以再食過!鍾意

有機會可以再食過!鍾意食拉麵又想試新野既,可以試下依間比較隱閉既拉麵店。
2019-04-30
  • 辛辣拉麵