2018-07-11 57 瀏覽
四年一度的世界盃已經進入白熱化階段,雖然我唔係班迷,但都想參加一下,感受一下個氣氛。這間在太子的Bierhof酒吧,有多部電視直播賽事,今晚就同朋友一齊過去睇波。未開場前先點了兩杯啤酒及小食傾下計等夠鐘開波啦。左邊的La Trappe是比利時出產,味道似生啤且比較清,但又不會太甜;右邊的Paulaner 黑啤,麥味較重,但不會太苦。這間酒吧是主推德國菜,所以緊係要點個德國燒豬手,豬手份量十足,外皮燒得香脆而且鬆化,即使放了個多鐘都依然脆口,而且肉質鬆化唔似肉乾,咸味適中,絕對是必食之選。另外叫了個傳統焗薯批,一共三件,薯批裏面有一絲絲的薯絲,咬落更有口感,但重點就是醬汁,濃郁的牛肉汁香味,令薯批增添不少風味。

未開場前先點了兩杯啤酒及小食傾下計等夠鐘開波啦。

宵夜