環境: 呢間樓下冰室是荃灣的第二間分店, 第一間系路德圍, 呢間系熊貓酒店對面個商場.而新開呢間比路德圍的那間大很多, 座位多了也較闊絡. 餐廳光猛舒服, 乾淨企理. 員工都好多, 服務都變得好有效率.食物: 其實都食過幾次樓下冰室了, 但新開呢間唔試過, 餐單比舊的那間多了一些, 除左招牌蕃茄湯餐和瑞士汁雞脾, 還多了不少新菜式. 由於之前食過佢個瑞士雞脾覺得十分不錯, 所以今次都想試試個雞翼. 見到餐牌有個自家製叉燒配瑞士雞翼, 聽個名都覺得吸引, 於是都無咩點諗就叫左. 首先, 瑞士汁雞翼水準同佢個雞脾都差唔多, 都好好食, 瑞士汁味道調得唔錯, 夠甜夠入味, 都對得住作為招牌菜既名. 不過要講到驚喜, 一定要介紹佢個自家製厚切叉燒, 叉燒十分大舊, 同個雞翼差唔多大. 雖然大舊, 但唔會太硬同好嫩, 燒得都好香好夠味, 我會覺得呢個絕對都可以變佢個招牌菜. 而且飯仲配上好多蔥油, 令成個飯更惹味.朋友叫了佢另一招牌常餐, 蕃茄湯通粉. 呢個如果未食過樓下冰室都應該要試試. 蕃茄湯用新鮮蕃茄煮, 味道濃和鮮甜, 雖然唔係真係好特別, 但都推介大家試呢個通粉.除左野食, 佢飲品都多

環境:

食物:

, 於是都無咩點諗就叫左.
瑞士汁雞翼拼自家制厚切叉燒飯

. 而且飯仲配上好多蔥油, 令成個飯更惹味.
蕃茄湯通粉

忌廉紅豆冰

除左野食, 佢飲品都多左好多選擇, 今次我都叫左我至愛既紅豆冰, 不過呢個再多左忌廉, 更加邪惡. 紅豆冰椰奶味濃
, 紅豆味亦重, 忌廉我就覺得加唔加都無咁大分別, 不過有忌廉感覺靚d 咁.

價錢:

價錢算抵食, 和一般冰室差不多, 午餐大約40幾蚊, 特飲加10蚊.
瑞士汁雞翼拼自家制厚切叉燒飯
蕃茄湯通粉