2016-08-04 1904 瀏覽
打風過後食好西, 八號風過後第二日即同朋友出去食晚飯調劑一下鬱悶嘅心情, 去咗七福神和食亭, 覓食佐敦。地點好方便、好易搵,喺正裕華後面對正彌敦道, 一上到去就已經坐無虛席, 確實好多捧場客。Menu種類選擇多, 大部分都好啱我食, 樣樣都想試,可惜眼闊肚窄, 諗咗一輪最後叫咗 - 八品刺身盛盒一客、 芝士焗天火蠔兩隻、 串燒五品盛盒一客、 七味軟殼蟹飯卷、 霜燒和牛卷、三文魚腩(特長)壽司、 荔枝香桃梳打、鮮忌廉焦糖咖啡…最滿足係食刺身, 一流!!!八品刺身盛盒 包括海膽半板、三文魚、油甘魚、吞拿魚、 帶子、甜蝦、北寄貝及八爪魚, 各有三件。 不單只大件夾厚切, 新鮮都好緊要, 件件到色澤鮮豔及飽滿, 望到已經口水流。海膽確係鮮甜, 更要甜而不膩, 可用紫菜片伴海膽包住黎食 ,可惜得半板, 唔夠喉囉! 三文魚及吞拿魚 好有本身種魚味、 油甘魚個油香恰到好處、 甜蝦及帶子爽而清甜、 北寄貝及八爪魚口感不會太靭, 唔會硬到似橡皮膠食唔落… 款款都冇得挑剔, 呢度啲刺身確係有質素,$238 有八款如此高質素刺身確是合理, 抵食!芝士焗天火蠔, 係日本廣島蠔,可散叫$20一隻。 聽個名好型,
, 去咗七福神和食亭, 覓食佐敦。

最滿足係食刺身, 一流!!!
海膽確係鮮甜
芝士焗天火蠔
芝士焗天火蠔, 係日本廣島蠔,可散叫$20一隻。
聽個名好型, 見到佢放上枱確係型。 好大隻,超多芝士… 將隻手拼埋去都有三分二隻手咁大, 匙羹一起, 濃濃又溶溶的芝士絲纏綿不斷,好澎湃… 有小小白汁, 但芝士佔大多數。雖然話燒蠔燒完之後會縮水, 但呢度嘅燒蠔燒完之後都好有肉食, 依然大隻放落口到脹卜卜的, 火侯控制得好好,唔會燒得太乾,依然juicy肥美, 呢啲就叫享受喇!
串燒五品盛盒
串燒五品盛盒包括雞翼、冬菇、京蔥雞肉、小青椒及豬頸肉。 串燒最重要係火喉方面嘅控制, 呢度嘅串燒火喉方面做得好好。 特別鍾意食串燒雞翼、京蔥雞肉同豬頸肉。 一上枱已經聞到串燒雞翼香噴噴嘅味道, 燒到雞翼皮脆卜卜但內裏又唔會乾, 落 少少鹽燒已經好夠味, 加少少檸檬汁更加惹味, 京蔥雞肉及豬頸肉燒完肉質依然juicy兼夠滑, 都係同樣香口好味。
七味軟殼蟹飯卷(上)、霜燒和牛卷(右)
壽司類叫咗七味軟殼蟹飯卷、霜燒和牛卷同一份三文魚腩特長壽司。 最欣賞係七味軟殼蟹飯卷,$48 六件, 頭兩件仲要超足料超多軟殼蟹同沙律菜, 上面灑咗滿滿的蟹子, 裏面嘅軟殼蟹好好味夠鹹味, 炸粉唔會太多及太厚, 亦唔會炸得太乾而食到鎅親口。
七味軟殼蟹飯卷
霜燒和牛卷
三文魚腩特長壽司
霜燒和牛卷上嘅和牛略嫌太熟, 食和牛都係半生熟最好食最有牛味, 不過佢個燒汁就超惹味。 三文魚腩特長壽司,$22 一碟兩件, 三文魚腩油脂夠重,有少少入口即溶的感覺,都唔差! 不過如果有得揀都係寧願食刺身一啖厚切放入口嘅感覺, 食完呢度嘅刺身先食壽司真係返唔到轉頭。
荔枝香桃梳打
飲品方面,極力推介荔枝香桃梳打
, 茘枝味及香桃味甚濃, 且喝下去甜而清新, 荔枝肉很飽滿清甜, 絕對能為你解一解渴!

這裏的食物質素、味道及賣相令人很滿意, 而且價錢也很大眾化, 相約三五知己一起來這裏吃飯,又可一齊分享多款美食,很經濟且實惠。
2016-08-03
串燒五品盛盒
七味軟殼蟹飯卷(上)、霜燒和牛卷(右)
七味軟殼蟹飯卷
荔枝香桃梳打