餐廳: 天 · 悠蔬食
資訊:

2020-04-09 223 瀏覽
💛堅持才有希望💛好多人以為食素唔飽,其實不然,只是心理作用。因為素菜食材都會包含晒人體應吸收既營養(主要碳水化合物、蛋白質和膳食纖維),今餐我食得超飽,超滿足 平日都冇為意有間咁靚餐廳係到,裝修好有童話Feel,色調柔和,小朋友見到開心,大人望見感到舒適。疫情關係,餐廳闊落好重要,我地被安排到卡位,自成一角。餐廳主打Fusion菜,東南亞、西式、日式,包羅萬有😍土匪腐皮卷($68)上菜時已聞到陣陣孜然粉香味,外形似炸雞槌🍗。入面用左薄薄腐皮卷起一層層,做到雞髀肉咁,食起上嚟好有雞髀肉滑嫩既感覺,配上脆口既外皮,令我對腐皮另眼相看😝泰式煎如餅($78)繼續係東南亞既菜色🤤🤤好有泰式魚餅既味道,煎得香口,裡面其實係麵筋,有平時魚餅彈牙既口感,但薄身一啲,再沾少少泰式辣醬,頓然忘記左自己係食緊素🤣雪菜毛豆百合燴百頁($118)呢個平時上海菜鋪都有得食,較為清淡既菜色。不過口感相當good good👍百頁係豆類製品黎,百合同百頁都偏淋,配上菇既煙靭同雪菜既爽口,好正!唯一就係似乎忘記咗落毛豆😂😂成碟餸個賣相唔多掂擔擔麵($58)食麵湯底好重要!雖然佢冇其他配菜,但湯底好香花生味,唔會好辣,又甜
💛堅持才有希望💛

餐廳主打Fusion菜,東南亞、西式、日式,包羅萬有😍

土匪腐皮卷($68)
土匪腐皮卷

泰式煎如餅($78)
泰式煎如餅

雪菜毛豆百合燴百頁($118)
雪菜毛豆百合燴百頁

擔擔麵($58)
擔擔麵

食麵湯底好重要!雖然佢冇其他配菜,但湯底好香花生味,唔會好辣,又甜甜地咁,而且麵底相當滑,好食😋

焗蘋果穌盒($58)

焗蘋果穌盒

甜品好有驚喜,超好食!!賣相high class
佢用咗超薄既穌皮一塊塊包住蘋果,相比平時食既apple crumble輕身好多,咸咸地脆卜卜,配上熱辣辣既蘋果粒,再加埋啲cream一齊食,簡直係享受!!好正

蘋果雪梨南北杏海底椰燉雪耳

武肺當道,補肺不容忽視,餐廳奉送每人一碗潤肺糖水,雖然免費,但落足料!絕不馬虎,有良心之餘,食物質素都極佳!!
土匪腐皮卷
泰式煎如餅