2019-05-15 116 瀏覽
今日喺深水埗行街,好想食番餐清新嘅晚餐,突然間見到呢間平實嘅日本料理,於是就走入去試吓。入邊嘅裝修實而不華,光線充足,一坐低已經有一種清新嘅感覺。我哋首先點左一份蟹柳魚子沙律,醬汁選咗我最愛嘅胡麻醬,一黎就refresh下個口腔。再嚟一分蟹柳玉子燒,據說都係呢度嘅名菜之一。沙律醬略嫌多咗少少,但係口感味道都係非常豐滿,咬落去魚子嘅脆、玉子嘅柔軟,再加埋蟹柳嘅鮮味,令到口腔來嘅味覺非常有層次,觸覺非常充實。再嚟就係重頭戲一份御品壽司拼盤,有15件不同嘅壽司。服務員同我地講有兩種豉油,一種係點刺身,另一種係點壽司。估唔到呢間日本料理同其他唔同,連豉油都咁講究。再嚟就係Wasabi,呢度嘅Wasabi係真嘅即磨Wasabi,並唔係出面唧牙膏唧出嚟嘅假Wasabi,所以已經對呢間小店充滿好感。壽司食落非常鮮甜。,尤其是係甜蝦、帶子同埋左口魚,質素非常接近我喺東京築地食到嘅嗰份新鮮。今次主要係黎食壽司,不過食咗咁多生冷野,都想食返啲熱食暖一暖胃,於是就點左兩串串燒,一串係燒冬菇,另一串係燒雞軟骨。兩串都係非常之有水準,唔會太鹹,亦唔太燶,食落去好有火候。最後仲加送一人一粒雪米糍比我地嘅味蕾收一收

蟹子沙律

再嚟就係重頭戲一份御品壽司拼盤,有15件不同嘅壽司服務員同我地講有兩種豉油,一種係點刺身,另一種係點壽司。估唔到呢間日本料理同其他唔同,連豉油都咁講究。再嚟就係Wasabi,呢度嘅Wasabi係真嘅即磨Wasabi,並唔係出面唧牙膏唧出嚟嘅假Wasabi,所以已經對呢間小店充滿好感。壽司食落非常鮮甜。,尤其是係甜蝦、帶子同埋左口魚,質素非常接近我喺東京築地食到嘅嗰份新鮮。

串燒

最後仲加送一人一粒雪米糍比我地嘅味蕾收一收味,為我地嘅清新之旅完美作結。

雪米糍

2019-05-06