今晚過嚟葵芳接阿肥放工,攰攰哋唔想掃街,諗住坐底舒舒服服咁享受一個晚餐,所以就行咗過嚟新都會廣場覓食,見到元氣壽司大排長龍都唔願等喇,索性入咗隔離呢間<丸十日本食堂>試試。原來呢間餐廳係新開張冇耐咋喎,唔怪得之裝修都幾骨子,原木為主嘅色調甚有日式風格,卡位濶落坐得舒服。枱上嘅設備亦好完善,竹筷子+豉油碟+匙羹+紙巾+牙簽等等一應俱全。遠望廚房好似開放式設計咁,能夠睇到幾位料理師傅忙著備菜,難怪上餐速度咁快呢~今晚試咗一款個人認為幾特別嘅菜式,我食過嘅日式餐廳之中都比較小見呢...三文魚牛油果壽司漢堡($78蚊):我一打開餐牌見到呢樣嘢就覺得好吸引我啦~上面仲有介紹佢係人氣單品。先係材料已經健康有營養,無論三文魚定牛油果都係我喜歡食嘢嘢嚟,再用壽司飯嚟製成漢堡仲夠哂飽肚。$78蚊一個諗都冇諗決定要柯打喇。實物同圖片一樣絕無取巧,漢堡米飯已經作出相應嘅調味所以顏色都帶點啡啡的就好似醬油一樣,裡面嘅三文魚原來溝咗沙律醬味道十分開胃,牛油果新鮮切片並無變色,味道可口也配呢燒雞泡魚乾($68蚊):阿肥話去日式餐廳嘅話,叫一碟燒雞泡魚乾就可以試得出師傅做燒物嘅功架呢碟雞泡魚乾份量雖
三文魚牛油果壽司漢堡

燒雞泡魚乾
呢碟雞泡魚乾份量雖然不算多,但味道出奇不錯,魚乾燒得比較腍身入口咀嚼有煙韌嘅感覺,咸香十足,點一點沙律醬更加無敵,有令人唔想咁快食哂嘅衝動,慢慢品嘗,但身邊那個總會跟自己爭食......XD
網燒澳洲和牛扒
網燒澳洲和牛扒($198蚊):阿肥見到和牛又點會錯過(?!)粉紅色肉心嘅和牛片賣相非常唔錯,見到已經覺得流哂口水。微微燒香嘅周邊加上嫰滑嘅和牛肉質入口非常juicy,唔洗點任何醬汁都已經風味十足。雖然要$198蚊覺得有啲小貴,不過間唔中都要對自己好一些。
海老の櫻卷
海老の櫻卷($88蚊):餐牌上介紹呢款係新產品嚟,材料有帆立貝配上櫻花蝦,賣相精緻,一排長條碟上走高貴路線。入口後味道出咗幾個層次,先係脆脆嘅櫻花蝦香氣再加上壽司面上粉紅色嘅櫻花粉,味道相對較濃,細嚼後就發現裡面鮮味十足嘅帆立貝,軟軟嘅口感令人滿意。
雞の饗宴
雞の饗宴($98蚊):怕唔夠飽,當然就要補充一下蛋白質,叫番碟雞當然就係最明智嘅選擇
呢碟串燒裡面包括有雞翼+雞皮+大蔥日本雞肉串+雞胸肉+雞胸軟骨總共五串。相比起其他我哋叫嘅菜式,呢碟串燒算係味道最普通嘅一款,可能燒嘅時間過長咗小小,所以有某啲雞肉都顯得較為乾身不夠嫰滑。不過冇放太多味精,係我個人認為最可取之處。
2019-01-09
$291.5 (晚餐)
三文魚牛油果壽司漢堡
燒雞泡魚乾