2016-06-26 2040 瀏覽
今天約了一班退休的舊同事出來食飯,同事介紹這間食店開餐,其實我之前已經試過,還有不愉快經歷,不過我都尊重大家的。今次的菜式全是舊同事點的,因為搞手唔係我,我都樂意唔參予任何意見,我在這裡只介紹其中幾樣餸菜,因為其他都唔係太特別,首先要講的係撈起,這個菜式全名是什麼已經忘記,只知道佢有風生水起的意思,其實只是一般冷盤,都幾好食,幾開胃,不過我都係喜歡雞絲粉皮,用麻醬會更醒胃。這個里面好似係一些條狀的腸,很吸晴,沒有火水味,幾好食。這個菜有兩種骨,兩種都幾好食,軟骨很多,不過味道夠濃,很嘢味。下面這個是店裏的招牌菜-蔡螃蟹,做型很靚,口感很似蟹肉,黃色那些全是鹹蛋,很飽肚,必點。這個做型特別,下面那些菜做成羹,撈飯一流。這個飯是放蒸魚在上面蒸的飯,十多人都食唔完,其實魚就蒸的麻麻哋,新鮮度都唔太高,不過比普通炒飯健康很多,可以試一試。這個甜品是什麼,大家都食唔出,口感似麻薯。這餐飯都唔平,但好考功夫,所以其實大圍飯都可以選擇,因為樓上有雅座,舒適度很高。之前的不愉快經歷,其實係我上次食完回家,肚子唔舒服,所以經常覺得衛生度不足,今次其實都唔覺得有咩改善。所以如果一些有潔癖的人士,建議想一想
撈起
這個里面好似係一些條狀的腸,很吸晴,沒有火水味,幾好食。
酸梅骨
蔡螃蟹
這個做型特別,下面那些菜做成羹,撈飯一流。
蒸魚飯
這個甜品是什麼,大家都食唔出,口感似麻薯。
甜品
之前的不愉快經歷,其實係我上次食完回家,肚子唔舒服,所以經常覺得衛生度不足,今次其實都唔覺得有咩改善。所以如果一些有潔癖的人士,建議想一想再選擇。
2016-06-16
紀念日