2020-04-16 134 瀏覽
唔知你地有冇覺得,香港嘅日本野,係有分陀地同日本過江龍?但你並唔好覺得陀地就會比較平,好好香港人開嘅日式食市,絕對唔會比日本人開嘅平好多,但又會有好多捧場客,可能因為口味更貼近香港人,所以長開長有!有時得覺得日本人,對野食嘅品質係有一定嘅追求,飯嘅溫度,調味,擺位上菜嘅精緻度,湯夠唔夠熱,魔鬼在細節,令人覺得重視同溫暖...但香港嘅就講求效率,湯雖然可以無限添飲,但放係一個保溫壺,倒出嚟嗰陣時溫度微暖,老實講,感覺麻麻地我叫咗一個海膽三文魚子飯,飯好似冇咩調味,但我覺得呢個係港式日本野嘅共通點,我覺得大家都咁做,即係代表佢地應該做咗調查,係迎合港人口味!海膽同三文魚子都可以,滿滿一碗,充滿視覺享受!另外一個什錦海鮮丼,賣相亦都吸引,但硬係唔知點解,食完硬係差嘀野咁!可能佢擊唔中我內心,不過影相一流!
唔知你地有冇覺得,香港嘅日本野,係有分陀地同日本過江龍?

我叫咗一個海膽三文魚子飯,
海膽同三文魚子都可以,滿滿一碗,充滿視覺享受!