2017-11-02 569 瀏覽
自從形點開幕後,就陸陸續續有不同種類的食肆進駐而主打係拉麵既店就只有一家------金田家來自福岡的金田家本身就具點名氣,所以吸引左不少慕名而來的粉絲今晚就花了十分鐘排隊等埋位食麵~~~店內雖小,但用盡每一部份。無好似一蘭咁自修室般的座位,面對面,好廣闊的地位同桌面,非常舒服~~~七味粉、調味料、冰水、筷子都在桌面,自己搞掂曬~麵食類:小食類:眼看Openrice好多人評價男爵薯餅乃必食小食之選,就立馬連拉麵都未點就先行落定呢個單~~~原來男爵薯餅係分開左兩種口味:牛肉薯餅、紫薯栗子薯餅,好彩我哥夠醒目,話要切開一半半咁食先食到兩種口味。牛肉薯餅的餡料好實在,食到一粒粒分明的感覺....薯餅炸到金黃鬆脆,但一點油都無留低起張吸油紙度,好有水準~~~變相食落去油膩感不大,再點埋旁邊既沙律醬就更加淡化自己食緊煎炸野既感覺紫薯栗子薯餅係絕對要一讚的食物,因為無諗過會咁MATCH一粒粒栗子粒香甜再配上健康的紫薯蓉製成的薯餅, 口感非豐富,聞起來就是淡淡的紫薯香!賣相要加分,因為好有日本風味~~~~以後想食正宗拉麵,唔再需要走出市區啦~~~5塊大叉燒鋪左起碗邊,大塊又薄的所以可以吸左唔少湯汁,食
自從形點開幕後,就陸陸續續有不同種類的食肆進駐
而主打係拉麵既店就只有一家------金田家
今晚就花了十分鐘排隊等埋位食麵~~~

七味粉、調味料、冰水、筷子都在桌面,自己搞掂曬~
麵食類:

小食類:

男爵薯餅

紫薯栗子薯餅係絕對要一讚的食物,因為無諗過會咁MATCH

黑豚拉麵

5塊大叉燒鋪左起碗邊,大塊又薄的所以可以吸左唔少湯汁,食完好吸味好香
脂肪感不多,所以入口好實在~~再加上個不油的香濃豬骨湯底,好FULL
湯底更是飲完又不覺口渴那種,好對胃口
由於知自己食黑豚拉麵,專登叫左個硬身的麵條,所以食落覺得幾彈口架~~~
另外追加了溏心蛋,流心既效果非常滿意!同埋醃製過後的溏心蛋好甜、好入味
黑豚拉麵加溏心蛋
激辛拉麵

我哥就點左個激辛拉麵,這一款用的是腩肉叉燒,相對黑豚叉燒,感覺就有點脂肪感,有點肥,偏爽口既~~~
激辛亦無想像中的那麼辣,都岩唔食得辣既人試下既~~上面亦鋪上一點點肉碎~~非常豐富
2017-09-26
黑豚拉麵