因為無得去日本旅行,所以今日一個人去左觀塘菊月町食Omakase(廚師發辦)~「おまかせ(Omakase)」 是交由大廚決定食物的意思,食客需要完全信任厨師給你安排菜式,這就是廚師發辦,一般都會主打季節性的食材。一個人被安排坐在BAR  台的位置 我揀左(焰月)$980: menu 如下:1.         先付2.         時令季節剌身五點3.         漬物4.         鐵版燒二款5.         吸物6.         手握壽司五貫7.         手卷8.         時令果物先來個白飯魚乾配波菜 ,魚乾即燒,非常香脆~之後食剌身,廚師現場好有心機的即時在我面前表演刀工~先來個深海池魚,非常鮮味,不用點wasabi,直接食佢個鮮味,很特別的有中間夾上山藥一齊食。深海池魚是以清、甜、爽見稱,味道比一般的池魚更加鮮甜。珍珠蠔,有醬汁浸住,加上很有海水味呢,仲有海澡伴碟。八爪魚足- 好鮮甜爽口醋青白腹鯖:呢個廚師都推介,肥美的醋鯖魚,入口甘香,有回油香味。另外仲有一件mix三文魚,海膽,魚子 ,全部我favorite~用紫菜包住食,飯有D油香的醬

一個人被安排坐在BAR  台的位置

5.         吸物

6.         手握壽司五貫

7.         手卷

8.         時令果物

先來個白飯魚乾配波菜 ,魚乾即燒,非常香脆~

白飯魚乾配波菜

之後食剌身,廚師現場好有心機的即時在我面前表演刀工~

深海池魚

珍珠蠔,有醬汁浸住,加上很有海水味呢,仲有海澡伴碟。

珍珠蠔

八爪魚足- 好鮮甜爽口

八爪魚足

醋青白腹鯖

另外仲有一件mix三文魚,海膽,魚子 ,全部我favorite~用紫菜包住食,飯有D油香的醬汁,非常滋味

食下D漬物清下個口:

有紅酒橋頭,再加上准山 、蒜頭及牛蒡,食返D開下胃口。

跟住食忌廉香草汁甘鯛,廚師話連魚皮一齊食喔~甘鯛肉質綿密黏滑,是季節時令食材,其魚鱗呈淡紅色,魚肉稠密,肉質有彈性。魚經過滾油一炸,魚鱗豎起,連皮一起吃,咬入口超香脆,再加埋D 有少少creamy 的汁一齊食,好好味,因為我最鐘意食魚。

忌廉香草汁甘鯛

之後有即燒的食物了~

跟住有煙燻飽魚,是無添加,沒有加任何調味呢~ 飽魚爽口鮮美~

煙燻飽魚

好, break 一break 飲碗湯先~

原味的金目鯛湯 – 好清甜

金目鯛湯

跟住食壽司啦~

粒貝: 有塊紫蘇葉一齊食。粒貝爽口有口感,紫蘇葉有藥用功效呢~

粒貝

火灸幼鱸: 超過肥美呀, 豐富口感,滋味無比。

火灸幼鱸

赤身: 紅色魚肉切片的壽司總稱為「赤身」,魚肉看上去面頭新鮮到有少少反光的,魚肉的美味又鮮甜。

赤身

白魚:廚師把wasabi粉,灑上壽司面,賣相非常精致,加埋醋飯,酸酸的很開胃

白魚

海膽壽司: 海膽好新鮮,鋪得滿滿的。海膽色澤為橙黃色,味道濃厚甘甜,回甘味強,原來海膽含豐富蛋白質呢~

海膽壽司

手卷:香蔥拖羅,拖羅充滿光澤,油脂豐腴,而且無筋,入口即溶

香蔥拖羅手卷

好啦,是時候消一消滯啦

最後甜品是蜜瓜加士多啤梨,蜜瓜超甜呢~

蜜瓜加士多啤梨

多謝廚師帶給我呢餐美味的Omakase
題外話/補充資料: excellent~ 用心造的omakase~
2020-03-16
白飯魚乾配波菜