唔覺唔覺已經同男朋友就咁行左2年,除左屋企人之外,無諗過身邊可以一路有一個咁親密GE人陪住你走過生命中GE一點一滴。男朋友好鐘意食日本野,於是問暈哂D朋友,最後簡左呢間味道樂居酒屋,一來因為佢價位都親民,二來我同男朋友都鐘意一D環境和諧自在D GE地方,可以大肆吹水而又唔洗怕去到D場合失禮。味道樂GE裝潢真系好有日式居酒屋GE感覺,而桌椅都主要系用和風木制,非常有日式風味,而鋪入面放左好多日本經典卡通角式同人物GE擺設,俾人GE感覺非常民生,有人情味。我同男朋友反其道而行,無簡鋪入面GE位置坐,簡左坐系鋪外GE坐位,享受下風吹過黎GE舒暢感。話哂系紀念日,食野叫野點會就住就住,一於有咩試咩,反正一年都系一次姐!枝豆($38)落哂Order,等緊其間,我同男朋友都好鐘意搵枝豆黎頂下肚。一來因為枝豆煮法比較健康D,多數都系用熱水煮熟後,再灑少少鹽巴上去嫁姐就系嫁啦,二來枝豆食多多都唔算話好飽肚,岩哂做前菜小食。燒秋葵($38) 同 鹽燒翠玉瓜($38),食得串燒多同自己又會去下烤肉店食野,都知蔬菜類系特別難燒,燒得耐又會太幹無哂蔬菜本身GE水份,又勁易燒唔熟太硬,燒太耐又怕會食到燶味,呢度

枝豆

枝豆($38)

燒秋葵
鹽燒翠玉瓜

燒秋葵($38) 同 鹽燒翠玉瓜($38),食得串燒多同自己又會去下烤肉店食野,都知蔬菜類系特別難燒,燒得耐又會太幹無哂蔬菜本身GE水份,又勁易燒唔熟太硬,燒太耐又怕會食到燶味,呢度GE串燒通通都無呢D問題,而且串燒可以上到台,但又唔會凍嫁Wor,真系非常有效率得黎,又好鬼神奇!究竟系點做到呢件事嫁呢。
黑松露和牛炒飯

黑松露和牛炒飯($58)

我系D餐餐最好有D飯炒麵落下肚先得GE人,而呢度好好GE系,有D細碗飯俾你叫,等你可以少食多滋味,等你仲有肚量可以叫多幾樣野試。因為落左黑松露,個飯老遠就已經好香,飯粒炒得夠幹身,入面有有洋蔥、和牛、紅蘿蔔、蔥、蛋等配料去炒,食到有胡椒同醬油GE鹹香同辣味,唔錯!
日式炒雜菜

日式炒雜菜 ($48)
呢個菜好大盤,非常抵食,材料本身夠新鮮,只要落少少醬油快炒,就充分咁令到蔬菜本身GE甜美散發出來,好食又健康!
七點刺身盛盒

七點刺身盛盒($428)
去到食日本野點都一定要叫刺身食,呢個盛盒真系不得了,鮭魚(2件)、甜蝦(4件)、帆立貝(2件)、油甘魚(2件)、中吞拿魚腩(2件)、深海池魚王(2件)同真雕(2件),真心好正,唔識分D魚呀、刺身系咪時令最令啦,但呢度GE刺身都非常新鮮同鮮甜,而且件件都系厚切,油脂同紋路都系分佈得好令,今次仲好難我咁俾我地食到深海池魚王,唔系度度都有得食嫁!
大蔥特上吞拿魚腩卷

大蔥特上吞拿魚腩卷($78)
吞拿魚腩蓉點解顏色咁粉紅?因為佢入面脂肪比例高,所以打成蓉時盲變左做呢種色,呢個卷好香油香,而店家怕食家覺得油膩,仲好貼心咁系飯團入面夾左酸姜,去中和返個油份。
迷你火灸左口魚邊丼

迷你火灸左口魚邊丼($78)
另一個值得一贊GE丼,左口魚火灸完處系整半熟,半刺身狀態,食入口有種入口即融GE感覺,輕輕抹上燒汁,配上一啖啖珍珠米,好幸運。

今年GE紀念日真系無簡錯地方過!推介!

2018-11-13
枝豆