2015-12-24 1225 瀏覽
去黃大仙探完朋友,就同老公去MIKIKI行街~行行下肚餓喎,岩岩係一田隔離,見到爭鮮新開既定食店(後尾先知唔係新開^^) 就排隊試下啦~ 因為星期六關係,我排左一個鐘先有位..我見D 3,4人枱一定要人齊先入得,半數人到左都唔得…一坐低我同老公不約而同一齊嗌「豪華海景丼」^^一個SET $48,包左個飯,甜品,枝豆,蒸蛋,湯,抵到喊呀!!!白飯同湯仲可以無限加! 我先食個蒸蛋,個蛋好滑,質感係鬆鬆散散咁,入口就融,但我覺得美中不足係入面有荀…第一唔係個個都食荀啦,第二加左荀個味怪怪地。跟住到個湯,個湯係麵豉湯,但係佢唔似一般沖粉加水既麵豉湯,佢係用三文魚煲架! 所以個湯入面有好多三文魚,好好味!佢既優點係佢一D都唔腥,反而仲有甜味!!!一般我飲既都係麵豉愈多,味道會愈鹹,但係呢個唔錯! 但出面任裝既麵豉湯係無咁好飲架喎XD 我都唔明~主菜黎啦!個「豪華海景丼」正呀,可以集平時爭鮮買既刺身於一身!三文魚色水幾靚,唔算肥美,我厭佢唔夠厚身(48蚊想要幾厚身??) 劍魚味道甘甜鮮美,聞起上黎仲有一陣新鮮魚香味,放入口既時侯覺得好滑。$48黎講真係無得輸呀!下次一定會再ENCORE!

豪華海景丼
2015-12-05