2017-05-30 704 瀏覽
自從去過日本,本人都算得上係鰻魚嘅愛好者,近排聽同事講開原來長沙灣有間鋪嘅鰻魚飯都幾出名咁。所以放工專程約左個朋友去會一會佢。一早黎到,見佢鋪頭唔算大,大約可以坐30人但裝潢同擺設都幾靚,有啲日本居酒屋格局嘅FEEL。除左鰻魚飯,我地仲叫左幾樣小食同串燒,味道結果發現都幾唔錯,值得一試。下次帶另一半黎食都係唔錯嘅選擇。首先黎嘅係七味魚翅。口感食起黎好似牛肉乾咁,但就比牛肉硬多少少,幾香口過癮的。會有口痕就想咬一件嘅感覺,好適合同朋友或同事收工後促膝長談時用黎佐酒。 之後係鐵板芝士焗餃子。芝士加上中華餃子,前所未見過嘅配搭。芝士味不重所以唔會搶左餃子本身的味道。十分意外係睇落焗走晒啲水分,但餃子入面嘅餡料仲好有肉汁,唔會焗到好乾。唔錯唔錯。鹽燒厚切牛脷。燒製嘅時間啱啱好,牛脷厚得黎又唔會太韌而且保留都多肉汁同油脂。喜歡牛脷嘅朋友千奇唔好錯過。黑蒜黑豚肉卷。呢個比較上普通。因為佢肉質燒完比較乾,同埋乾左嘅黑蒜鋪上面頭令到個賣相麻麻,好似燒燶左咁。不過個黑蒜汁係幾好味嘅,輕輕嘅蒜香同甘味令豬肉嘅變化多左。可以嚐鮮一下。最後當然係呢到的招牌作"原條炭火燒鰻魚飯"啦,剛入座嘅時候見隔離幾台都食緊

七味魚翅

鐵板芝士焗餃子

鹽燒厚切特上牛脷

黑蒜黑豚肉卷

原條成田醬炭火燒鰻魚飯

最後當然係呢到的招牌作"原條炭火燒鰻魚飯"啦,剛入座嘅時候見隔離幾台都食緊,我都已經流哂口水了
鰻魚真係好大條,差唔多同我前臂一樣咁長。甜咸甜咸嘅照燒醬汁同鰻魚夾得啱啱好,炭火嘅焦香令軟綿綿嘅鰻魚風味提升上另一層次。但係份量太大搞到最後有啲飯食唔哂,不過鰻魚就食到飽一飽啦,哈哈
2017-05-25
七味魚翅