2018-08-16 145 瀏覽
千之味即將去日本旅行,唯有去深水埗買張電話卡用下啦。到咗午飯時段,就去咗Openrice 搵下食,一搵見到間日本餐廳擁有不少食評,加上見到啲食物相都幾正,咁樣就行咗過去睇下情況。到了餐廳門口,我已經感覺到濃厚嘅日本嘅氣氛了,心諗明明仲係香港,未到日本㗎喎⋯⋯原來門囗一直播著日本歌曲,令到此餐廳非常有日本味道。加上,午餐仲做緊半價添,嘩⋯⋯唔再諗又唔再搵lu......一於揀佢啦 <御品。千之味店>。餐廳供應咗兩種豉油:昆布豉油,高身果支,專用來點刺身的,帶多點咸味。甜豉油,矮身果支,專用來點壽司,帶點甜可化解帶酸的壽司飯。三色丼(三文魚,帆立貝,魚子)三文魚,厚切,份量算不少,味道新鮮,加少少昆布豉油,魚肉味更濃。帆立貝,白白淨淨,肉身彈牙,味道帶甜,厚身大件,加少少甜豉油,可帶點海洋味。魚子,非常多,大大粒,味道帶咸,用來餸飯真的不錯,粒粒魚子像水珠般爆開,鮮魚味爆發。推介指數:7/10壽司餐(三文魚,油甘魚,白玉豚,赤蝦,吞拿魚,蟹子,熟蝦,玉子,饅魚,蔥三文魚吞拿魚蓉手卷)油甘魚壽司,油甘魚味濃郁,整件放落口內,非常有口感。吞拿魚蓉,味道鮮甜,與三文魚一起做成手卷
千之味

餐廳供應咗兩種豉油:

昆布豉油,高身果支,專用來點刺身的,帶多點咸味。

甜豉油,矮身果支,專用來點壽司,帶點甜可化解帶酸的壽司飯。

三色丼(三文魚,帆立貝,魚子)

推介指數:7/10

油甘魚壽司,油甘魚味濃郁,整件放落口內,非常有口感。

吞拿魚蓉,味道鮮甜,與三文魚一起做成手卷,味道非常合配。

推介指數:7/10

脆脆單骨雞翼,2件,熱辣辣脆卜卜,有點韓國feel,雞肉鬆軟有肉汁,味道香脆可口。

推介指數:8/10

甜品(朱古力糯米糍),糯米𦔒細細粒,煙煙韌韌,不太甜,味道幾好。

兩種不同嘅豉油
前菜,沙律