2020-12-11 150 瀏覽
忙完婚禮,終於可以出山,再同Mr.R一齊四出覓食!!嚟到我哋新居點—九龍,原來哩頭係勁多嘢食,特別係淘大翻新咗之後,多咗勁多食店!我同Mr.R嚟到淘大熱爆人氣之選嘅「釜之魂釜飯專門店」。一入鋪頭,即刻有店員招呼我哋,仲好細心同我哋介紹有咩新菜式、釜飯嘅食法等等,問咩店員都好有禮貌咁回應,服務態度認真一流!俾個讚第一道落單之選係「黑松露玉子燒」。係日式餐廳叫玉子燒,而且有黑松露醬,都係$18一串!真係抵食到唔信!!係我心目中,蛋同黑松露係好朋友,所以實在唔可以唔叫。佢無令我失望,雖然18蚊貨仔,黑松露醬有足黑松靈味,很好蛋亦煎得好靚。既然係鰻魚釜飯專門店,無理由唔叫鰻魚釜魚嫁,所以第二道落單之選係「金魂蒲燒釜飯」,至於點解叫金魂,而唔叫銀魂;無他,因為我同Mr.R都係重口味之人。不過我哋係叫「極」定「贅沢」就掙扎咗陣,究竟要油份最高,定係要厚肉啖啖肉呢?最終「極」勝出,食鰻魚釜飯,當然油脂多啲,會滑口香味啲。我哋都好滿意哩個選擇。不得不說,佢嘅蒲汁處理得好好!最後一道之選「汁煮豬軟骨釜飯」令我哋充滿驚喜。佢除咗啖啖肉之外,係淋得嚟唔老亦唔韌,最重要係入面嘅筋煮到膠質出晒嚟,係我哋嘅推介之
忙完婚禮,終於可以出山,再同Mr.R一齊四出覓食!!

蛋亦煎得好靚。
黑松露玉子燒

金魂蒲燒釜飯

最後一道之選「汁煮豬軟骨釜飯」令我哋充滿驚喜。佢除咗啖啖肉之外,係淋得嚟唔老亦唔韌,最重要係入面嘅筋煮到膠質出晒嚟,係我哋嘅推介之選,咁大塊豬軟骨都係78蚊,真係超抵食,功夫錢都抵返曬!

汁煮豬軟骨釜

真係值得加$18食埋個茶漬飯,一飯多食。幾多食!
茶漬飯
蘋果蜜