2020-06-14 110 瀏覽
近期久唔久就會諗起想食慢煮,自從上次食咗次我愛慢煮後,覺得真的很不錯,所以今次就試下另一間分店,呢間分店就比普慶坊果間大啲,環境氣氛都係幾適合飲住嘢傾計,設計簡單而平實令人坐得幾舒服。今次食咗法式油封鴨脾,唔好以為油封會好油膩,食落去嘅感覺係乾爽的,不會一口油的感覺,亦唔會好咸,味道剛剛好,就咁食都好啱味,每人一脾後好滿足,如果配上一杯你鍾意食嘅飲品更佳。另外叫咗份安格斯頂級平鐵扒,牛扒面上加咗迷迭香草,令到肉嘅味道香香的,熟度差不多係5成熟,都幾鍾意呢個熟度嘅口感,不過今次食呢塊係筋位,所以要用啲牙力,哈哈佢啲配菜小食都十分出色,芝士溫泉蛋大啡菇好爽口,啖啖都係菇嘅汁加上溫泉蛋嘅味道,牛油卡真蝦仁串:大大粒嘅蝦仁,好爽口嘅蝦肉,炸蕃薯條:有別於一般食嘅薯條,有啲清甜,感覺冇咁重澱粉,一食又係停唔到口,啲小食真係好味😋最後又點可以唔試下甜品呢,一開始只係叫咗份鹹焦糖醬朱古力布朗尼蛋糕,利用鹹焦糖配上朱古力嘅味道好夾,而且都對於唔鍾意太甜嘅人嚟講係非常喜歡的,蛋糕裡面仲有啲果仁片增加口感,值得一讚!由於食完呢個,忍唔住又叫份草莓醬比利時窩夫配意大利雪糕,草莓份量適合,窩夫嘅口感幾好,配上

芝士溫泉蛋大啡菇
牛油卡真蝦仁串
炸蕃薯條

最後又點可以唔試下甜品呢,一開始只係叫咗份鹹焦糖醬朱古力布朗尼蛋糕,利用鹹焦糖配上朱古力嘅味道好夾,而且都對於唔鍾意太甜嘅人嚟講係非常喜歡的,蛋糕裡面仲有啲果仁片增加口感,值得一讚!由於食完呢個,忍唔住又叫份草莓醬比利時窩夫配意大利雪糕,草莓份量適合,窩夫嘅口感幾好,配上綠茶味雪糕增加清新感👍🏻
鹹焦糖醬朱古力布朗尼蛋糕

今餐又係食到好滿足好開心嘅一餐,正!
法式油封鴨髀
2020-06-09