2019-04-30 200 瀏覽
其實經過左呢間蔡瀾越南粉好多次,呢日終於有機會去食😙遲落堂既關係,都係要靠朋友排住隊先,佢等左十五分鐘左右,跟住我去到即刻有得入座😌原來係有兩層,對街既上層會細少少,再落去下層原來有更多座位😯▪️ 越南牛肉粉(6.5/10)💲68 (任選兩款自由組合)湯底話係用牛骨熬製,但係感覺比較淡🤔個人鍾意香料既味道,當然唔會走芫茜、洋蔥、蔥花,而係再秒速倒曬額外配上既一杯芽菜、九層塔等等落去,仲有一碟青檸、青紅辣椒🤣呢個任選兩款自由組合,我揀左生牛肉,某啲位都仲保持粉嫩未至於全熟,薄切入口軟腍既🐮牛丸都彈牙既,但比較普通無咩驚喜🤤朋友叫左金錢腱,頗為乾韌身唔太建議🤪河粉稍微嚡口,未算得上係滑溜,但係有嚼勁,而且可以免費添加🍜越南河好難話難食,但呢度既質素相對平凡,加上掛住蔡瀾個名,同期望中點都係叫做有差距🤤勝在價錢係中環區算係親民既▪️ 椰汁雪糕(6.5/10)💲32唔記得叫後上好失敗🤦🏻‍♀️質感係介乎雪芭同雪糕之間,係泰國食過椰子雪糕後,會覺得呢個既椰汁味欠奉,不過都食到有啲椰絲係入面🤗配有士多啤梨、芒果,同埋係成杯野入面最好食既麵包脆粒😅🔎 整體評分(6.5/10)

越南牛肉粉

▪️ 椰汁雪糕(6.5/10)💲32

椰汁雪糕

🔎 整體評分(6.5/10)