餐廳: 初見
資訊:

2018-04-24 906 瀏覽
媽媽喜歡吃日本菜,覺得日式食物精緻有心思,因為她本身也是個廚師,最欣賞廚師的用心。今次她發現荃灣海霸街有間隱世日式小店,午餐價錢很便宜呢!由$58-$98,有拉麵﹑日式火鍋﹑意粉﹑漢堡﹑石燒牛肉等,很多選擇,由她帶我來揾嘢食了!裝修很簡潔,有一種寧靜的感覺,而且座位很舒適,有時間的話可以慢慢享受一頓飯。點了兩個午餐,跟餐送罐裝汽水或花茶,我們選了一杯玫瑰花茶和一杯綠茶,估不到綠茶雖然是茶包泡出,但味道非常香,濃濃的綠茶味,沖了兩杯水仍然很有味道。玫瑰花茶用玻璃杯裝上,很有悠閒氣息,以為在吃英式下午茶呢!每個餐也付上沙律,蟹子分量也不少,除了沙律菜,還有粟米和蟹柳,灑上胡麻醬,是我最喜歡的沙律汁!增添芝麻香!石燒香草吉列牛肋肉 $98,之前喺去日本旅行食過一次,估唔到呢間隱世小店都有得食,而且仲咁平。牛肋肉外面係用香草混合吉列炸粉包圍著,所以見到綠色圍邊,有8片,肉色鮮紅有光澤,好新鮮。仲有一隻流心蛋,切開兩半,蛋白用滷水滷過的, 有微鹹,越食越香,而流心蛋的質感滑滑的很滋味!石板上面還有一塊牛肉脂肪,用來燒熱石板後,脂肪溶化,塗滿石板,才放上牛肋肉燒, 令牛肋肉燒出來原汁原味,充滿牛的

石板上面還有一塊牛肉脂肪,用來燒熱石板後,脂肪溶化,塗滿石板,才放上牛肋肉燒, 令牛肋肉燒出來原汁原味,充滿牛的油香。
這個餐還附上牛肉薑汁和鹽,視乎自己的口味來調味。拌著白飯一起吃,每一口都是牛味,牛肉的質感柔軟,就算自己燒也不會燒得太老。有得燒,又有得食,幾好玩!

豚肉叉燒日式豬骨湯拉麵$58, 除了主角兩片豚肉叉燒,配菜還有紫菜、小棠菜、荀片和半隻流心蛋。

拉麵質感煙韌有彈性,豬骨湯也是主角之一,因為這裏的湯是真正豬骨淆製而成,不是由預先調配好的濃湯開稀,沒有味精,味道香濃又甜,我整碗湯飲晒了!

豚肉叉燒,輕輕煎過,豬肉味香濃,很新鮮,中間略帶脂肪,令口感更軟滑。

廚師媽咪話意猶未盡,覺得呢度價錢幾平,再追加小食試下,坐耐d 陪下媽咪啦。
初見邪惡炸薯條

初見邪惡炸薯條$38, 估唔到都幾大分喎,有茄汁同埋沙律醬俾你調味。

呢個薯條特別之處係加咗鹹蛋黃,先炸完薯條,再用鹹蛋黃蓉兜幾下, 令薯條都黏上蛋黃蓉, 灑上香草賣相更好看,食落除咗有外層脆脆口感,還有好香的蛋黃味在口内徘徊,超香濃,好邪惡呀!如果飲酒的話,餸酒一流!約埋三五知己飲嘢吹水,點呢個邪惡炸薯條就最啱!

食咗兩個餐,一個小食,埋單$194,無加一,真係好抵食,最主要係因為呢度嘅食材新鮮,用料靚,交足功課,一定再幫襯。
2018-04-18
初見邪惡炸薯條