話說喺日本返咗嚟個幾星期,但個靈魂都好似仲未返到,其中一個原因係掛住日本嘅美食!今日同朋友們嚟到長沙灣,有位熱愛日本嘅朋友就提議去裝修充滿日本風、好適合打咭嘅 #洋食商店 😋 佢仲話試過打完咭,比人問係咪又去咗日本😹星期日中午時份冇乜人,唔洗排隊。我哋一行3個人,叫咗2個意粉+1個飯+2個小食:首先登場嘅係 #明太子玉子燒,店員會即場燒,仲會問我哋需唔需要燶啲。燒過嘅明太子同蛋,再加上自由鋪上面嘅蟹籽,基本上冇得輸😂 的確係好好味🤤另一小食係叫咗 #雞皮餃子 ,見到佢係店內嘅小食排行榜第一名,所以就叫咗。個名成日聽,其實第一次食,雞皮包住嘅餃子都幾juicy,唔錯唔錯😛主食方面,我揀咗 #炙燒吞拿魚牛油果意粉,吞拿魚係偏向日式嗰種,亦夠牛油果味,如果鍾意Creamy口感嘅朋友,應該都會鍾意食😻另一朋友揀咗 #和牛肉醬溫泉蛋手工闊條麵。可能我比較鍾意吞拿魚嗰款,所以喺有比較之下,顯得不過不失🙂朋友仲揀咗 #日式豚肉炊飯 ,好少食炊飯嘅我,反而覺得豚肉有驚喜,因為比拉麵嘅叉燒更加似叉燒😹 不過我真心覺得啲豚肉係好食嘅😜整體嚟講,我覺得值得Encore嘅。下次想試吓個壽喜燒🤩!

明太子玉子燒

雞皮餃子

炙燒吞拿魚牛油果意粉

和牛肉醬溫泉蛋手工闊條麵

日式豚肉炊飯

整體嚟講,我覺得值得Encore嘅。下次想試吓個壽喜燒🤩!
2023-11-19
明太子玉子燒