2015-07-21 1999 瀏覽
繼上次去工業區尋寶後 再一次搵到間好正既餐廳- I Kitchen 地方雖然比較間涉 係工廈樓上 但一定吾會令你失望星期日既八點 已經full house 好彩早左少少咋 裝修比較現代化 open kitchen 可以望到廚師既工作 由於比較多客 吾係我都可能會同佢地吹下水^_^坐底就快速送上凍水 並主動推介menu 比waiter 推介左個澳洲和牛配喜馬拉雅山礦物鹽 因為佢介紹得好detail 選用澳洲M6 和牛 而且係岩岩返貨 價錢又比出面同等餐廳相宜 所以就決定點呢個但可能我太餓啦 所以再問下有無咩其他小菜推介 結果又點多一個白酒煮紐西蘭托托蜆 都係時令菜 所以決定一試 (小知識:海鮮係冷水生長會較鮮甜 而呢個時候澳紐正正係冬天)好快就上左頭盤 車打芝士焗美國薯仔 鮮蝦 辣蕃茄 係先將薯仔掘空 再釀返以上配料入去焗 外脆內嫩 甜辣交接 吾錯既醒胃頭盤之後到個湯 鮮蟹肉粟米茸湯 滿滿既粟米茸 夾雜住一口口既蟹肉 好有誠意既餐湯 聽過人講如果要知間餐廳有無誠意 一定要先試個湯 其實都未嘗吾係道理主腳出場 和牛牛 around 6 oz 簡單既配碟 突顯出主角既地位 本人吾食太生 7成
車打芝士焗美國薯仔 鮮蝦 辣蕃茄
蟹肉粟米茸湯
主腳出場 和牛牛 around 6 oz 簡單既配碟 突顯出主角既地位 本人吾食太生 7成熟 但完全吾會韌 食到好多肉汁 果然無呃我 只有新鮮牛扒先會食到呢種味道 亦只有咁新鮮既和牛 先吾需要什麼濃味醬汁 只係配上簡單既礦物鹽就足夠令你回味無窮 但就有一個缺點 就係...份量太少啦 搞到我到喉吾到胃 btw 真係一個好好味既dish 值得推介及一試 性價比完勝5星酒店扒房呢 始終呢塊係和牛wo 出面食一定吾係呢個價 食到又抵又正既和牛 真係會覺得特別開心
澳洲和牛配喜馬拉雅山礦物鹽
食完個牛 叫廚房上埋個托托蜆 好大隻!一試個汁 完全配合到托托蜆既鮮味 再試個蜆 一咬落去 蜆肉非常鮮甜 煮到岩岩熟開口 所以仲試到咸咸既海水味 配合小量白酒汁 真係不得了
見到都有吾少客點呢個菜 有人仲配蒜蓉飽嚟點汁食 但我就當湯飲 品嚐淡淡既海鮮味 可惜係seasonal offer 吾係經常有供應 如果吾係可能會係一味招牌菜 但我覺得大廚咁有功力 應該都陸續會有其他seasonal推介 期望下次再試
白酒煮紐西蘭托托蜆
是日chef dessert 係拿就破崙餅 幾甜 睇menu 佢地每日都有吾同既自家制甜品 所以要食到心儀甜品就睇食神啦 不過有期待都係件好事嚟 但食到尾已經吾記得影相了
總括嚟講 真係一間性價比同品質都非常高既餐廳 食左咁多野都係$460左右 下次會帶埋朋友嚟試下 值得推介 期待下次再工廈尋寶
題外話/補充資料: Waiter服務同態度都好好 又好有專業知識 樂意介紹餸菜資料 可以同佢地share 下 傾下計
2015-07-19
車打芝士焗美國薯仔 鮮蝦 辣蕃茄