2023-08-08 66 瀏覽
難得放假放平日,就試吓去工廈搵野食。因為去開D2 place,就搵左荔枝角。FAB既comments唔錯,而且價錢都好合理,就決定去試下。我哋係Openrice book枱,去到唔洗等就直接入坐。平日食,但12:30就已經坐爆晒。環境光猛衛生,職員好有禮貌。餐牌就係set lunch嚟,我哋冇特登問佢lunch有冇散叫,我諗通常都係食set。lunch set包咗湯/沙律、主菜、甜品、飲品。飲品本身包咗expresso/Americano/regular coffee/奶茶/檸茶/檸水/茶,如果想轉其他特色咖啡或特飲,可以補錢,大概$5-15。首先,叫完野食就會上餐包,佢係olive餐包,可以點檯面上面嘅醋同橄欖油,個包熱辣辣,外脆內軟,好好食。我哋今日嘅是日餐湯係南瓜湯,南瓜味夠重,好creamy。蟹肉沙律好醬調得啱啱好,蟹肉都好食 冇雪味。到個main course,墨汁帶子risotto,帶子用牛油煎香咗,墨汁加埋橄欖油好好食,係個飯腍咗少少,可能就返香港人口味。豬扒個汁好好食,配菜都好有心機,不過今日塊豬扒有d太瘦,所以有少少硬。甜品雖然份量少,但係真係好好食,芝士味重但唔會太

甜品雖然份量少,但係真係好好食,芝士味重但唔會太甜。咖啡我哋加咗錢轉Latte同Cappuccino,咖啡好香,奶同咖啡嘅比例好好,拉花都可能。

下次有機會可以試下dinner!
餐包
蟹肉沙律