最近朋友話想食日式串燒,問我邊度好,我就真係唔知,於是上網搵下邊間高性價比,就搵到大埔呢度有間好似幾平,又大份,遠就遠左少少,但感覺上好似平過市區好多,所以就由錦上路搭巴士過黎試下,一程車就到。LUNCH HOUR黎到已經有好多檯客,真係估佢唔到LUNCH都咁多人係度CHILL。由於朋友佢係主力想食串燒,所以都無叫太多其他立雜野。賣相都好靚仔,食指大動~~~同佢合照先~~~我地點左兩款酒,一款係Little Creatures Pale Ale 啤酒 $49,味道較苦,唔算易入口,不過食完咸野再飲就清爽好多,去油膩感!另一款係Margarita 雞尾酒,杯邊全部都係鹽,我朋友話好鍾意好好味好正,但我飲左一啖,嘩杯邊D鹽好多咸到死,D酒又好濃烈,痴線,我睇黎應該飲返汽水算......唔識欣賞。睇返串燒,賣相好好,價錢都唔算貴,所以可以放膽咁叫。先黎介紹下燒日本博多雞子$29我咁大個仔第一次食雞子,因為平時無乜機會食,呢度居然有,所以一試!原來燒起好好食,咬開裡面好多好似魚子咁嘅感覺!好香好食!令我愛上左雞子!豬頸肉$22不過不失,驚喜唔大,正常。日本博多雞心$33呢串雞心好好食,好香,但

由於朋友佢係主力想食串燒,所以都無叫太多其他立雜野。
賣相都好靚仔,食指大動~~~

同佢合照先~~~

睇返串燒,賣相好好,價錢都唔算貴,所以可以放膽咁叫。

先黎介紹下
燒日本博多雞子$29

豬頸肉$22
不過不失,驚喜唔大,正常。

日本博多雞心$33
呢串雞心好好食,好香,但乾左少少,可能因為太細粒唔多水份,但$33就感覺好似細份左D,不過日本博多黎嘅,可能真係得咁細粒。

車里茄雞脾肉串$24
我覺得呢個雞肉好好食,好嫩滑,雞肉味濃,但衰在唔夠大串,唔夠大滿足,真係要一人一串,唔可以SHARE

芝士雞脾肉串$23
芝士雞脾肉呢個就多D雞肉,SHARE都OK,但芝士味好搶好香,但變左雞肉味淡左,反而車里茄個配搭食得出多D雞肉味,真係各有各好。

見完唔夠喉,再追加左一份燒年糕+燒白鱔

燒紫菜年糕$26
呢個係我朋友堅持要點,佢個醬油甜甜地,有少少紫菜,食落幾惹味。
我就覺得麻麻,但佢覺得好黏糯好好味,我食左一啖係OK嘅,但我平時自己唔會考慮呢個單品。

鹽燒鮮白鱔串$58
超好食呀!!!!! 痴線好食到癲左,勁厚肉勁嫩滑多汁,雖然佢好貴58蚊串,但其實我去街市睇過白鱔一條尾都要HK$100,所以成本真係好高,反而可能利潤最低係呢個,真係好大串好好食!原來鹽燒咁好食,平時多數都係食照燒,因為照燒係用甜醬油,鹽燒有另一番味道,好鮮!

見到佢有好多款牛串,唔放過都要試一兩款!

安格斯牛肉露荀串$38
牛肉唔厚,露荀好爽脆,幾好食,但有少少貴。

鹽燒牛舌芯$33
呢個都有少少厚切,幾爽,有鹽同黑椒味,味道簡單唔複雜,食到好重牛舌香。
不過都唔算好JUICY,未夠厚,再厚D先可以好JUICY咁鎖住肉汁。

之後再點左一堆飽肚野

睇餐牌見到呢個炸厚切薯片串,咁得意所以點左。
$19黎講係OK,其實好似食緊炸薯角,唔算特別,正常。

特濃芝士薯條$98

真心我對呢個芝士好唔滿意,因為佢只係用左一塊卡夫芝士,正常你應該用Mozzarella Cheese,焗完會有拉絲效果同感覺,咬落要有彈牙嘅口感,但佢只係得一片芝士,芝士亦滲唔到落下面底,而且要100蚊一碟,計落其實唔平,Mozzarella Cheese其實都唔係好貴唧,點解唔用Mozzarella Cheese????? 呢個薯條好扣分。

最後叫左個飯埋尾,因為佢LUNCH有飯可以點。
點左呢款照燒豬扒飯$78,味道係甜醬油燒豬肉,都幾好食,夠飽肚。

整體黎講,串燒做得出食過小食類,串燒整體都唔錯,最驚喜係雞子+鹽燒白鱔,而芝士薯條最令人失望。
下次再黎要主打雞子同白鱔
2022-04-10