2021-12-01 415 瀏覽
雲川燒喺屯門有幾間分店,食開紅橋個間,方便泊車又性~一到繁忙時間都係要排隊,但呢間店都大間,等都係大約15分鐘左右就入得。🍲中酸辣薯粉(墨魚咀,韭菜雲吞) $51★★★★☆酸辣湯底好濃郁,但個人認為叫小酸辣唔太夠味,起碼要叫中酸,而且唔會太辣。食落湯底會有小小肉碎、酸菜,加埋個薯粉食,正!薯粉係幼身扭扭個款,唔會太淋一夾就斷,Keep住QQ煙韌,我覺得比米線更好食。墨魚咀出奇地有驚喜,份量幾多同算大粒多肉,食落爽脆,有咬口。韭菜雲吞就正常,冇咩特別,多韭菜肉比例少左D。🍲中麻辣薯粉(豬頸肉、豬大腸) $51★★★☆☆麻辣湯底表現唔穩定,有時好濃郁、有時唔太夠味,今次食就一般般,冇以前食咁正,食落個麻辣味唔出,正番個咸味,少少失望。而講起雲川餸菜,莫過於豬頸肉同豬扒。個人偏好豬頸肉,差唔多每次食都必點,豬頸肉同出面一片片唔同,切成一條條,唔會太乾身有肥有瘦,似係炸過,放埋落個湯底,索埋D汁食好滋味,但唔好期望佢係脆口濃邊個D。豬大腸就有D失望,炆得太過淋冇哂應有嘅口感,但洗得乾淨唔會有陣味。🍲微酸辣米線(豬潤、蘿蔔、豬頸肉) $61★★★★☆酸辣湯底依舊好味,米線有咬口彈牙,但個人較偏好
🍲中酸辣薯粉(墨魚咀,韭菜雲吞) $51
🍲中麻辣薯粉(豬頸肉、豬大腸) $51
★★★☆☆
🍲微酸辣米線(豬潤、蘿蔔、豬頸肉) $61
★★★★☆
酸辣湯底依舊好味,米線有咬口彈牙,但個人較偏好薯粉。豬頸肉一如既往好味道,蘿蔔就炆到好淋好清甜,冇渣同埋份量多。豬潤一般,偏薄身同埋有少少鞋口,應該煮得太熟。
🍲魚湯米線(豬頸肉、墨魚咀) $51
★★★★☆
餸上面講左就唔多講,講番個魚湯,湯底係呈奶白色,入口有淡淡魚味,唔算好濃郁但配米線食都足夠,咸度正常,飲落順口,飲左大半碗湯之後都冇話勁口渴,絕對啱唔食得辣同埋清淡少少嘅人。
家鄉手撕雞
家鄉手撕雞 $38
★★★★☆
份量足,手撕雞係一撕撕嘅,本身已經有用麻辣醬、芝麻拌左,調好哂D椒麻味,就算唔點個麻醬都好惹味。如果點埋個麻醬就係另一個風味,個辣味會明顯少左,多左D酸,都幾特別。
脆皮炸大腸
🍲脆皮炸大腸 $32
★★★★☆
小食黎講炸大腸幾出色,$32蚊但份量好足,兩個人SHARE啱啱好。首先佢叫完即炸,所以有時要等耐小小,但每次食都係熱辣辣好脆口,外脆內軟,大腸入面帶d脂肪,有d咬口,越咬越香,配埋個泰式酸辣醬就更惹味。

🌟總括:各款湯底都唔錯,有辣有唔辣,大碗之餘D餸又唔少,算係經濟實惠!大推酸辣湯底,要叫中酸辣,惹味得黎又好食,另外推介脆皮炸大腸!每次出開黎屯門都會心思思想食呢間米線店,每隔一排就要ENCORE食,大家出開黎都可以試下。
家鄉手撕雞
脆皮炸大腸