同老朋友聚舊, 最開心就係可以搵個地方,談笑風生,哈哈大笑, 暢所欲言,都無人話你, 大排檔絕對係一個好嘅選擇, 因為大家講舊時嘅時候,一定會忍唔住爆笑的 對我地幾個大西北人來講,屯門三聖村一定係我地食個靚飯放肆吹水嘅好地方!屯門三聖村一帶的海鮮大排檔一直都好出名,唔單只區內人鐘意來食,更不時都吸引好多區外客人來品嚐一番,原因好簡單,因為夠哂貼地,正宗港式小炒風味,而且海鮮超級新鮮, 地理優勢關係 (三聖村就是靠海的),日日都有新鮮海鮮, 不過咁多間大排檔入面我最鐘意就係 ~棠記海鮮小廚 🔮菠蘿咕嚕肉    好食嘅嘢要講三次, 好食,好食,好食!這道咕嚕肉係店家的招牌菜,必食之選, 外面的脆漿炸到脆卜卜,但入面的梅頭肉還是軟腍腍的, 一脆一軟,口感超正, 每塊咕嚕肉都被甜酸汁均勻地裹著,火喉十足, 甜酸汁味道又剛剛好,最正係個菠蘿,廚師特登挑選偏熟的一種,因為鮮甜又多汁,仲要明火微燒一下表面,擺得靚靚來拌碟,開心又醒胃!👍 🔮招牌小炒皇   唔知大家有無聽過,想知道那家大排檔掂唔掂就一家要點小炒皇來食, 棠記嘅小炒皇當然一定過關啦,穫氣十足唔在講,以大蝦米,魚鬆,魚乾仔,猪油渣條爆香油

🔮菠蘿咕嚕肉

🔮招牌小炒皇
唔知大家有無聽過,想知道那家大排檔掂唔掂就一家要點小炒皇來食, 棠記嘅小炒皇當然一定過關啦,穫氣十足唔在講,以大蝦米,魚鬆,魚乾仔,猪油渣條爆香油穫,再落蒜苗,鮮魷魚,蝦仁再番落穫炒,惹味之選呀!

🔮豉椒炒蜆
係三聖食大排檔最正就係可以係隔離嘅海鮮檔買來再直接俾廚房加工,只需要$75/斤就可以幫你整你想要嘅風味,我地就食豉椒炒,蜆大大隻又新鮮, 火喉十足,三色椒又搶眼,汁料味道香濃,食到lam lam脷囉!正!

🔮炸鮮蝦雲吞
大大粒蝦仁,外脆內鮮,蝦仁彈牙,送啤酒一流呀!

🔮豉油王大蝦
非常香口惹味, 味道十足,中size 蝦,廚師走油炸香, 蝦殼炸到好脆口,連殼食都得, 蝦肉又彈牙鮮甜,味蕾又享受了

🔮鹹魚蒜蓉白菜仔
總要點番個青菜來平衡吓嘅!新鮮蒜蓉再可上少少嘅鹹魚粒來釣香, 香口惹味,份量也不少,連炒菜都有穫氣呀!

食大排檔最重要係配大啤🍺🍻,我話嘅!Asahi 一支都係$36 都幾抵呀!
招牌小炒皇
鹹魚蒜蓉白菜仔