2017-08-06 1119 瀏覽
嚟到呢間位於尖沙咀鬧市,嘉威大厦入面嘅Layback Cafe & Bar。餐廳嘅面積唔算大亦唔算細,入到去有少少似去咗人哋屋企嘅感覺。由佈置睇嚟,似乎花咗唔少心思。佢哋另外仲有室外座。走出去八卦一下,座位比室內仲多呢!呢度仲有個有少少日式feel嘅高台位,坐晌上面食嘢嘅話應該幾得意。食物方面選擇唔太多,主要以意粉同小食為主。佢哋始終係間樓上咖啡店,所以飲品餐牌就豐富得多。呢次叫咗幾樣嘢試,等咗陣店員就拎到嚟喇。芝士煙肉焗有機大燒烤菇,幾乎每次睇到餐牌入面有類似嘅菜式嘅話都會叫嚟食,因為配搭穩陣又唔易失手。大燒烤菇juicy,中間嘅芝士有微微拉絲效果,配埋煙肉絲,正常嚟講無可能唔好食。香蒜白酒蜆肉露筍扁意粉,用四隻連殼蜆肉點綴,賣相吸引。扁意粉軟硬度適中,蒜味香濃,微辣惹味。當中仲有唔少蜆肉、磨菇片同露筍,以一間樓上咖啡店嚟講水準唔錯。貢菊杞子茶,睇住啲花晌壺入面飄浮,唔知點解有種莫名嘅治癒感。菊花芳香撲鼻,杞子清肝明目,飲起上嚟仲有陣陣甜味,好順喉。士多啤梨朱古力沙冰,餐牌寫係新出嘅。同士多啤梨一齊打碎,令朱古力多咗份果味酸甜。藍莓芝士蛋糕,上面嘅藍莓醬都幾多。芝士蛋糕香軟微酸,完全

由佈置睇嚟,似乎花咗唔少心思。

佢哋另外仲有室外座。

走出去八卦一下,座位比室內仲多呢!

食物方面選擇唔太多,主要以意粉同小食為主。

佢哋始終係間樓上咖啡店,所以飲品餐牌就豐富得多。

呢次叫咗幾樣嘢試,等咗陣店員就拎到嚟喇。

香蒜白酒蜆肉露筍扁意粉

貢菊杞子茶

菊花芳香撲鼻,杞子清肝明目,飲起上嚟仲有陣陣甜味,好順喉。
士多啤梨朱古力沙冰

藍莓芝士蛋糕

藍莓芝士蛋糕,上面嘅藍莓醬都幾多。芝士蛋糕香軟微酸,完全唔覺得漏。

雖然離尖沙咀地標The OXX唔遠,但就有種幽靜嘅感覺。平日夜晚嚟到,食完嘢之後都無被催促離座,睇嚟係個唔錯嘅休息地方。
香蒜白酒蜆肉露筍扁意粉