CHEF STAGE de Eddy Chu

2020-07-07 119 瀏覽
筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!最近女友有d值得慶祝嘅事,我當然要搵間餐廳同佢食餐好獎勵下佢。上openrice搵餐廳見到CHEF STAGE de Eddy Chu都好多好評,性價比亦都好似唔錯,最緊要仲有埋個靚景,即刻book檯!一出lift已經見到老細好多獎係門口,大有來頭!入座前做足防疫措施唔少得,量體溫+搓手液消消毒!餐廳位於19樓,可以睇到尖沙咀靚景當日有幸得到老細招待,非常有禮,亦都十分詳盡咁介紹餐牌同推薦時令食物乳酪鮮蝦芒果沙律顏色鮮麗,有紅有綠,入面包括一般沙律出現嘅菜、大蝦同芒果!特製醬汁配上芒果,甜甜酸酸好醒胃。蝦肉結實!海鮮盤呢個海鮮盤真係不得了,加唔洗300就食到,整體新鮮、有鮮味又夠凍,最正係女友有得打卡呀嘛!Eddy仲特製左兩款醬汁俾客人自己點黎食,香葉檸

餐廳位於19樓,可以睇到尖沙咀靚景

乳酪鮮蝦芒果沙律

海鮮盤
呢個海鮮盤真係不得了,加唔洗300就食到,整體新鮮、有鮮味又夠凍,最正係女友有得打卡呀嘛!Eddy仲特製左兩款醬汁俾客人自己點黎食,香葉檸檬汁,有檸檬嘅酸又有少少辣;冬陰公汁,有d杰身,有好香嘅香茅同檸檬葉味。
帶子:配白麵豉蜜糖,鹹香帶甜!帶出帶子嘅甜度同鮮味!
南非生蠔:大隻,creamy有海水味
蜆:鮮甜無沙
大蝦:夠凍,同質結實,似酒店食嘅頭盤凍蝦
鮑魚:事前有用調味煮過,鮮甜厚肉!

黑松露磨菇湯
十分足料絕無欺場,每一啖都食到菇肉,有松露香氣但又無蓋過哂其他味,呢個唔係creamy style,唔會用好多忌廉,無咁肥,啱哂女士!
清酒蟹肉日本年糕
呢個我勁鐘意!年糕有四舊,煙韌掛汁!個汁有d日式西餐feel,creamy,中間有d蟹肉提鮮!

特選雜扒
全晚我最期待呢個,無計啦我係食肉獸嘛!上檯已經聞到燒烤嘅焦香同肉嘅脂香交疊!
牛肉眼:較薄身,牛脂好香,唔鞋口
黑毛豬:厚切,油脂好足
黃油鷄扒:食到同出面冰鮮雞扒唔同,有雞味,
羊鞍肉:羊味較重,做到半生熟,嫩滑
燒牛脷:一大條咁食,無so味,夠淋!
配菜:第一次食到紫薯蓉,比較黏身,好香甜,同平時嘅薯容唔同!紅蘿蔔超甜!
鮮鱸魚柳配日本帶子
鱸魚煎得皮脆肉嫩,選用冇骨部位啖啖肉。帶子煎到半熟

食埋個精美甜品就結束美味嘅一餐,渡過一個愉快滿足的晚上。今時今日做老闆唔易,開餐廳更難,從店內各個微小地方都見得到老闆用心經營!值得支持!
2020-07-06