2020-10-23 2541 瀏覽
呢晚同朋友去尖沙咀食飯,我哋見K11對面間「味道樂居酒屋🏮」門面好似唔錯喎,就一於試下。好彩我哋食得早,晏啲都無枱啊,好多人預先訂咗位。作為一間居酒屋,佢有齊各樣必備嘅日本菜,包括送酒小食、刺身壽司🍣、串燒🍢、一品料理同和食🍙等,價錢就一般啦,但我見啲午市套餐就幾抵。由於晏晝食咗魚生飯,所以夜晚我就冇叫到壽司刺身,主要食熟食,兩個人食以上份量都夠哂飽👍。野菜牛肉湯烏冬($98),烏冬係第一道上菜嘅食物,一開始嘅時候淨係見到鋪面嘅半熟牛肉,以及啡色嘅湯底,感覺有啲似越南粉,哈哈🤣,但賣相都唔錯,份量亦唔少。牛肉片好足料,有好多塊🥩。烏冬口感幾彈牙唔錯,另外原來餸料仲有各式各樣嘅菇菇,如金菇、蟹味菇同冬菇等。牛肉壽喜燒($108),🍲壽喜燒嚟講價錢唔貴,牛肉份量多,上枱時牛肉偏生,記得襯個湯仲熱時淥熟佢。湯頭甜甜的幾惹味,同牛肉烏冬個湯唔同。墊底有唔少蔬菜,如果配埋粉絲會更出色。題外話,小鍋用有火爐仔㷫住🔥,成個爐具組合幾得意。本身預期會好滾好熱,但又唔算啵。鐵板蒜片香煎厚切煎牛舌($78),牛肉,全部都係牛肉,皆因我哋係牛魔王。牛脷賣相好有霸氣😎,因為木板上面再放咗塊鐵板,店員提醒要小心
野菜牛肉湯烏冬
野菜牛肉湯烏冬
牛肉壽喜燒
鐵板蒜片香煎厚切煎牛舌
鐵板蒜片香煎厚切煎牛舌($78),牛肉,全部都係牛肉,皆因我哋係牛魔王。牛脷賣相好有霸氣😎,因為木板上面再放咗塊鐵板,店員提醒要小心熱。👅牛脷肉質好嫩,推介配埋蒜片一齊食!
煙肉荔枝卷
煙肉荔枝卷($58),一客有兩串。呢個配搭係皇牌之選,🥓煙肉嘅鹹香配以荔枝嘅甜味,相映成趣。
香炸日本池魚仔
香炸日本池魚仔($58),之前喺其他地方食過好正,所以喺度再試試🐟。魚仔炸到脆脆的,成條都食得,建議一定要沾沙律醬食。
明太子雞翼
明太子雞翼($58),一客有兩隻。🍗炸雞翼去骨後,釀入咗明太子粒粒,味道正正常常,唔算有太大驚喜。
總括嚟講,居酒屋晚餐令人愉快,食物同裝修好切合主題。朋友要揸車,所以我哋今晚就無嗌到酒,有機會可以小酹一下🍶。我哋廢事霸住人哋張枱,八點鐘左右離座,差唔多全場爆滿,認真厲害!
2020-10-20