2016-07-03 738 瀏覽
一向好鍾意去樓上嘅餐廳,貪佢哋地方比較舒服,人流比較少,通常價錢仲比較親民添!今日嚟到呢一間餐廳,位於尖沙咀加連威老道中間嘅位置。去到樓下,已經見到有易拉架招徠路過行人。我同朋友就係慕名以來嘅,一上到5樓打開lift門,就見到左手邊係lay back。入到去地方唔係好大,大概30個位左右,但都幾有格調,佈置方面都睇得出店主花咗心思。最特別嘅地方係佢哋喺露台位置,做咗一個花園。我諗天氣涼少少嘅日子嚟到,應該都幾舒適架。餐牌上面嘅選擇唔係太多,都係一啲簡單野。始終呢度都係Cafe,反而飲品嘅選擇就非常之多啦!我哋兩個人叫咗三樣食物:all day breakfast,黑松露忌廉雜菌扁意粉,芝士煙肉焗有機大牛扒菇。《黑松露忌廉雜菌扁意粉》個醬汁好杰,好creamy,有好香嘅黑松露味,亦都有牛油味。入口嘅口感好豐富,佢哋將幾種唔同嘅菌類切成細細條,撈左落個醬汁度,增加入口嘅層次感。至於意粉,火候控制得非常之好,每一條意粉都完全熟透,但又未至於過熟。《All day breakfast》呢個好豐富,有Parma ham、豬肉腸、煎蛋、蘑菇炒粟米、茄汁豆、多士、沙律、蕃茄等等。每一樣野都整得好好食
黑菘露忌廉磨菇扁意粉
《黑松露忌廉雜菌扁意粉》
All  day  breakfast
《All day breakfast》
呢個好豐富,有Parma ham、豬肉腸、煎蛋、蘑菇炒粟米、茄汁豆、多士、沙律、蕃茄等等。每一樣野都整得好好食,睇得出大廚有心有力。番茄豆佢哋特登暖過先上碟,好窩心。而豬肉腸絕對係亮點,細細條睇落唔多特別,但一食落口,我同朋友都讚不絕口。豬肉腸入邊有細細的肉粒,好有口感,表面煎得好香脆,有少少辣味,好惹味。好食到兩條絕對唔夠我哋分啦!
芝士煙肉焗有機大牛扒菇
《芝士煙肉焗有機大牛扒菇》
牛扒菇好香好新鮮,好好味。每一刀切落去,都有汁必出嚟,好過癮。一份好足料,兩件大牛扒菇,上面都鋪滿咗煙肉同芝士,好邪惡啊!厚厚嘅芝士連埋牛扒菇,一大啖放落口,好複雜嘅感覺,但又好滿足。呢個一定要趁熱食,凍左就食唔到果種豐富嘅口感架啦!
蜜桃果茶
《蜜桃果茶》
呢度嘅果茶同花茶都係連壺上的,有蠟燭座熱,確保你飲幾耐都係熱茶。呢啲小處,我哋都可以睇得出店主對於飲品嘅堅持同要求。果茶係紅茶底,有少少蜜桃嘅甜味,好清香。

朋友叫咗杯咖啡,但咖啡嘅嘢我真係唔識欣賞,冇試飲,我都唔評價啦。
兩個人埋單$300鬆啲,喺尖沙咀旺區黎講,有返咁上下質素嘅食物,佢哋價錢都算好相宜既。
2016-06-27
黑菘露忌廉磨菇扁意粉