2022-03-01 168 瀏覽
位於尖沙咀k11的阿閒泰,主打泰西fusion菜,有多款泰式食物選擇。雖然用上泰式食材,但揉合了西式煮法,所以外貌味道都與傳統泰菜不一樣🔆阿閒泰冬蔭公湯$𝟠𝟠 雖然標明一人份量,但兩個人share都可以每人一碗🖖🏼按喜好自行加入椰漿及青檸汁🍋湯本身辣度幾高,無乜酸味,而且好嗆喉嚨🥵我地都忍唔住要多左杯椰漿😣湯品幾足料,有兩隻蝦、青口同埋唔少菇菇🍄🔆泰式生蝦刺身$𝟡𝟠 用杯裝起的生蝦夠精緻✨每隻蝦都有跟粒辣椒同蒜片,同樣佢嘅辣椒後勁好強🔥食第2隻我已經果斷放棄左連埋辣椒食🤦🏼‍♀️整體調味係唔錯☺️但啲蝦略嫌唔夠大隻🙈🔆煎肉眼扒木瓜沙律$𝟙𝟙𝟠 佢成為左我嘅解辣救星🤣木瓜沙律清新怡人,可惜肉眼扒熟度太高,幾韌而且也很乾🔆脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬$𝟙𝟙𝟠 米紙卷外皮有一定厚度,咬落煙韌😬包住的軟殼蟹份量足而脆口🦀內層竟包有一片酸薑😳加埋牛油果醬味道已經好豐富😝所以無再沾蛋黃醬🔆Pina Colada with pineapple popsicle$𝟠𝟠用rum, colada同菠蘿汁調配,飲落有椰香帶有微微酒味🍹杯上還有一枝菠蘿冰棒🍍同爆汁珠珠🐰唔知係米食唔慣呢種fusion,個湯真係覺得幾
阿閒泰冬蔭公湯

🔆阿閒泰冬蔭公湯$𝟠𝟠
泰式生蝦刺身

🔆泰式生蝦刺身$𝟡𝟠
煎肉眼扒木瓜沙律

🔆煎肉眼扒木瓜沙律$𝟙𝟙𝟠
脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬

🔆脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬$𝟙𝟙𝟠

🐰唔知係米食唔慣呢種fusion,個湯真係覺得幾奇怪,其他食物都仲有進步空間💪🏼值得欣賞係環境座位都幾舒適
泰式生蝦刺身
脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬