2023-05-24 75 瀏覽
今日同男朋友嚟到尖沙咀食拉麵,諗諗吓不如試吓呢間金色不如帰,聽講都好似幾出名~呢間拉麵店位於H Zentre,裝修都好闊落~坐得相當舒服☺️我就叫咗米芝蓮推介嘅貝汁醬油拉麵 ($128)😉呢個拉麵除咗有佢哋最出名,由蜆、魚同豬骨熬成嘅三重湯底,仲加咗啲牛肝菌粉同油,仲有黑松露醬~所以成個湯底感覺都好清爽,但係又不失一啲記憶點😗麵方面係有少少鹼水味嘅幼麵,幾爽口彈牙嘅,但係就唔係我自己鍾意嘅麵質,不過配埋呢個湯底,我覺得其實都幾夾嘅~肉方面佢有三層肉同低溫叉燒,我覺得個三層肉嘅口感一流,肥瘦適中👍🏻男朋友就叫咗個白豚骨拉麵 ($115),呢個豚骨湯都係走清爽路線嘅,冇一般拉麵店咁油膩同重口味,但係豚骨味都好香濃,恰到好處~不過呢個拉麵就只得三層肉,冇得試低溫叉燒~小食方面,我哋仲叫咗一口芝士脆豚 ($70),雖然只得四件細細件,但係佢仲保留到肉汁,而且芝士味幾重,我覺得呢個小食幾好食😉整體嚟講,我覺得佢個拉麵係有心機,而且唔同一般嘅拉麵店,幾有自己特色~不過咁啱今日嘅店員服務質素就麻麻哋,如果可以再好啲就更好啦~

貝汁醬油拉麵

白豚骨拉麵