上次👦🏻👧🏻去完火赤食串燒覺得好好食,尤其是雞肉類串燒同醬汁燒飯團!今次再嚟食佢地嘅雞串,有6款調味,包括抹茶鹽🍵、柚子鹽🍊、咖喱粉🥘、一味粉、七味粉同山椒粉🌶️,加少少就可以令串燒更加惹味。燒鱈魚乾鱈魚乾薄身燒到香脆,沾少少沙律醬已經好好味。雞心雞心塗咗醬油調味,有少少甜味,燒到熟度剛好,外面爽脆內裏軟腍。雞肉軟骨棒點蛋黃食雞肉軟骨棒厚肉,食落啖啖肉入面有粒粒雞軟骨,表面搽咗少少甜味既醬汁,配上撈勻咗嘅月見蛋黃汁一齊食,令雞肉更嫩口😋。雞尾雞尾燒完啲油分出哂嚟,入口有豐富嘅油脂香氣。雞頸肉雞頸肉質嫩滑有彈性,燒得好香口。雞上髀肉雞皮有少少香脆感,雞肉好鮮嫩。水牛芝士煙肉呢個配搭幾特別,厚切煙肉片卷住大大粒水牛芝士同紫蘇葉,清新嘅紫蘇葉中和咗水牛芝士嘅膩感。香蔥三元豚肉豚肉片卷住大量香葱,咬落去好有肉汁同葱香味十足!燒秋葵口感爽脆帶微甜,咬開感受到黏黏嘅口感。醬汁燒飯團飯團調咗味道同塗上醬汁,師傅將飯團燒到外層香脆,裏面軟熟。抹茶蕨餅口感煙煙韌韌,抹茶濃郁不苦🍵,清清地可以清返個味蕾。📍 火赤 (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓

燒鱈魚乾
鱈魚乾薄身燒到香脆,沾少少沙律醬已經好好味。

雞心

雞肉軟骨棒點蛋黃食

雞尾
雞尾燒完啲油分出哂嚟,入口有豐富嘅油脂香氣。

雞頸肉
雞頸肉質嫩滑有彈性,燒得好香口。

雞上髀肉
雞皮有少少香脆感,雞肉好鮮嫩。

水牛芝士煙肉

香蔥三元豚肉
豚肉片卷住大量香葱,咬落去好有肉汁同葱香味十足!

燒秋葵
口感爽脆帶微甜,咬開感受到黏黏嘅口感。

醬汁燒飯團
飯團調咗味道同塗上醬汁,師傅將飯團燒到外層香脆,裏面軟熟。

抹茶蕨餅
口感煙煙韌韌,抹茶濃郁不苦🍵,清清地可以清返個味蕾。

📍 火赤 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓
2024-02-05