呢間餐廳名為oasis,意思即係綠洲。🌲 呢個名稱一入到餐廳就已經感受得到,因為佢雖然位於比較嘈吵嘅諾士佛臺,但係度就有鬧市中嘅寧靜嘅感覺,有如荒漠中嘅綠洲咁樣。💆🏻 而且餐廳亦都好配合綠洲嘅呢個主題。💚 有好多植物,充滿綠色嘅元素。🥗 而且亦都播放著雀鳥嘅聲音,連燈都係雀鳥幾何嘅設計,入到嚟就有一種好舒服好chill嘅感覺。⁣⁣⁣⁣🕊️⁣⁣⁣⁣Taste of Love($138)[好味度:7/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣呢個係佢哋其中一款嘅signature cocktail。😌 主要嘅酒精成分就係whisky,再加上自製嘅抹茶同埋柚子汁。🍵 見到設計真係好有特色。😆 裝著cocktail嘅器皿好似個煲咁,畀人嘅感覺好似有碗湯。🤩 再加上最佳相隔離嘅一串串輕輕燒過嘅棉花糖,原來設計意念就係令到佢好似燒和菓子。😯 整個cocktail嘅感覺就好似食緊一份微型藝術品咁,極打卡able。⁣⁣⁣⁣🤳🏻⁣⁣⁣⁣薄荷寶雲酥燒澳洲羊架配法式忌廉焗薯。香草燒汁⁣($288)[好味度:8/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣寶雲酥一直都係一項好考功夫嘅食品。🔪 嚟自法國南部嘅傳統做法,就係喺羊架面層搽上芥末醬、麵包糠同香草。

Taste of Love

寶雲酥一直都係一項好考功夫嘅食品。🔪 嚟自法國南部嘅傳統做法,就係喺羊架面層搽上芥末醬、麵包糠同香草。🇫🇷 麵包糠烤完輕微脆口嘅感覺,提升羊架嘅層次感之餘,亦都要平衡味道嘅輕重,確保佢嘅味道唔可以覆蓋羊肉,喧賓奪主。😉 而且佢嘅羊肉一啲羶味都冇,medium嘅火力控制得啱啱好。🔥 羊架嘅烹調做得非常出色之餘,下面嘅配菜一啲都唔馬虎。🧐 忌廉焗薯有好重嘅creamy味道,作為配菜⁣的確喜出望外。⁣⁣⁣😁
薄荷寶雲酥燒澳洲羊架配法式忌廉焗薯。香草燒汁

碳烤西班牙栗飼豬鞍伴時令蔬菜。焦糖蘋果蓉。芥末籽燒汁⁣⁣⁣($268)[好味度:8/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
呢個豬鞍嘅火喉控制亦都係啱啱好。👌🏻 知道平時出去食豬鞍,唔好彩就會遇到啲勁乾爭爭嘅,真係食得辛苦。😅 不過呢度嘅豬鞍啱啱好,入面充滿肉汁。💦 加上選用栗飼豬,比起穀飼豬,肉質更加多汁鬆軟同埋清甜。😋 再加上配上佢哋自家製嘅焦糖蘋果蓉,連埋呢個豬鞍食,味道好夾。 ⁣🍎
碳烤西班牙栗飼豬鞍伴時令蔬菜。焦糖蘋果蓉。芥末籽燒汁

荷蘭鐵鍋班戟配焦糖香蕉朱古力醬及雲呢拿雪糕⁣⁣⁣($88)[好味度:8/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
鐵鍋班戟嚟到嘅時候,仲係熱辣辣。🥰 同埋上面嘅雲呢拿雪糕結合,造就冰火交融嘅感覺。🥳 班戟嘅香味超濃,一入口,蛋香同奶香即刻充斥喺口腔之中。😙 再倒入濃稠嘅朱古力醬,味道更加豐富。⁣🍫

荷蘭鐵鍋班戟配焦糖香蕉朱古力醬及雲呢拿雪糕⁣⁣⁣
Taste of Love