好難得係香港見到用堅果製作既奶,配搭好創新,例如有香蕉燕麥、藜麥燕麥。重點係冇牛奶冇奶精,好健康。店鋪裝修清新簡潔,放左好多唔同種類既堅果擺設,有1、2個位可以坐住等飲品。叫左香芋堅果奶($38),四季春堅果奶蓋茶($34)。第一啖飲,超濃榛子味,就好似食緊金莎咁。之後個口感就係超多芋頭蓉粒,芋頭打到好綿,非常足料。芋頭味一d都唔假,因為真係真材實料。叫左微糖,所以唔甜,個人覺得甜唔甜都唔會影響飲品效果,因為微糖一樣好飲。飲幾啖之後,就好有飽足感。鍾意食芋頭既人,必叫。堅果製作既奶蓋夠特別,先用小鏟子鏟起奶蓋試一試,鹹鹹既幼滑cream加埋粒粒堅果,好獨特但出奇地好飲。然後再飲奶蓋加四季春,入口先係香滑既cream,之後就係fresh既口感,鹹味cream令茶味更加突出。攪拌再用飲管飲,會有口感上既衝擊,吸到小小cream又飲到堅果味既茶。如果就咁食奶蓋,可能會覺得膩,但再飲啖茶,就解左,jeng。整體,好值得飲堅果奶,比起平時飲既既手搖/手調飲品,更健康,而家用料講究,好欣賞店舖花心思利用堅果調製奶類及茶類飲品。

叫左香芋堅果奶($38)四季春堅果奶蓋茶($34)

2020-04-29