2024-02-13 598 瀏覽
雖然依家可以去旅行,但我都好耐冇去過台灣,其實一路都好鍾意食台灣野,所以今次就約fd黎食下🇹🇼佢地出名好多經典台灣美食花蓮小食拼盤($88)個拼盤有齊曬鹽酥雞,牛肚,豬大腸,雞卷,滷蛋,香腸,地瓜酥,脆魚塊,麻辣鴨血,有選擇困難症既話,呢個拼盤就岩曬,所有小食都有最少兩件以上,整體都好好食,其中我覺得比較驚喜嘅係鹽酥雞同雞卷,鹽酥雞熱辣辣,炸得好鬆脆,雞卷有醉雞味道,仲要有兩大舊,作為小食咁岩曬,牛肚同豬大腸都非常入味 $88 黎講,真係好抵食,已經食曬佢咁多個招牌小食,推介大家都要叫呢個拼盤👍🏻主食就叫左兩個薑蔥滷蜜汁排骨飯($62)排骨大大塊,加埋薑蔥嚟送飯就一流,連啲酸菜都好好食🍚川味牛三寶手工麵($85)牛筋,牛肚,腱心,一次過滿足晒三個願望,每一件都好淋好入味,川味少少辣,加埋手工麵唔覺唔覺已經食曬成碗🍜淡水滷肉刈包($22)滷肉已經切細左,加埋酸菜芫茜配合得好好,仲要好細心咁有埋手套同濕紙巾,要加分!🥰珍珠奶茶 加配(+$12)黎到台式餐廳一定要試下珍珠奶茶,叫咗少甜,都真係唔會太甜,珍珠彈牙,好飲🧋鮮奶芋泥手工芋圓 加配(+$16)佢有大大粒芋泥係杯飲野入邊,加上粒粒芋圓

佢地出名好多經典台灣美食

花蓮小食拼盤($88)

主食就叫左兩個

薑蔥滷蜜汁排骨飯($62)
排骨大大塊,加埋薑蔥嚟送飯就一流,連啲酸菜都好好食🍚

川味牛三寶手工麵($85)
唔覺唔覺已經食曬成碗🍜

淡水滷肉刈包($22)

珍珠奶茶 加配(+$12)

鮮奶芋泥手工芋圓 加配(+$16)
佢有大大粒芋泥係杯飲野入邊,加上粒粒芋圓,口感一流,都係叫左少甜,但甜度啱啱好👌🏻

呢餐台式晚餐真係好滿足,佢哋仲有好多手工拌麵同小鍋/臭臭鍋,下次黎開試下先😆
2024-02-05