2017-10-18 1318 瀏覽
深水埗有不少港式小菜館, 各有特色. 這間就在地鐵站出口旁邊, 非常方便. 食物有水準, 小炒夠鑊氣, 碟頭亦夠大, 環境不算逼, 為聚餐的好地方, 惟價格比同類菜館略貴少許. 一行七人點了八個菜:冰梅欖角骨 - 欖角味道較梅味重, 份量十足.炸大腸 - 炸功不錯, 炸得乾身唔油. 大腸不太肥, 合我口味.椒鹽雞軟骨 - 炸得香脆不太油, 送酒一流.飛天芥蘭煲 - 上桌時把芥蘭和海蝦放入鐵鍋兜炒, 還配有蝦干, 非常惹味.三葱炒龍蝦配糯米飯 - 波士頓龍蝦唔算多肉, 但炒得入味. 糯米飯軟硬剛好, 吸收龍蝦精華幾好食.砵仔焗魚腸 - 用匯豐信用卡送嘅. 面頭的雞蛋焗得焦香, 鋪上油炸鬼加添口感, 雞蛋和魚腸很配, 加上少許陳皮味令魚腸不太腥.鐵板蝦仁麻婆豆腐 - 鐵板上桌時還冒著大煙, 很夠熱, 味道適中不太辣, 送飯一流.椒鹽九肚魚 - 炸得香脆不太油, 九肚魚嫩滑唔多骨.

冰梅欖角骨 - 欖角味道較梅味重, 份量十足.
椒鹽雞軟骨 - 炸得香脆不太油, 送酒一流.

三葱炒龍蝦配糯米飯

砵仔焗魚腸

鐵板蝦仁麻婆豆腐

椒鹽九肚魚 - 炸得香脆不太油, 九肚魚嫩滑唔多骨.
椒鹽九肚魚
2017-10-18