餐廳: 小曼谷海鮮燒烤屋
資訊:

位於馬路旁嘅小曼谷海鮮燒烤屋,門外嘅充氣公仔其中一隻手會隨風擺動,做出好似招手咁嘅動作,都幾顯眼。入面裝修比較新派,樓底夠高,座位分佈較近,但唔算擠迫。餐廳晌九龍城幾有人氣,我哋坐低無耐已經滿座,呢晚就試試係咪名副其實。其中一角擺放咗音響設備,似乎係供live band用,惟當晚無表演觀賞。泰式生蝦刺身,用咗蒜片同辣椒提味,蝦肉彈牙唔霉。豬肉碎生菜包,豬肉碎加咗乾蔥頭同九層塔等,當中夾雜咗少少肥肉,味道唔濃,用生菜包住食都幾清新。明爐蒸桂花魚,桂花魚上鋪滿肉碎、香茅、南薑、香蔥、辣椒、蒜頭、香芹、香葉等,並浸於魚湯中同用明爐保溫,食到尾聲仲係熱辣辣嘅。魚肉嫩滑,魚湯帶檸檬酸香,我哋都覺得幾好味。
泰式生蝦刺身
泰式生蝦刺身,用咗蒜片同辣椒提味,蝦肉彈牙唔霉。
豬肉碎生菜包
明爐蒸桂花魚