在熱鬧的尖沙咀,想搵到一間寧靜的地方享受美食真的不容易。就在美麗華地庫的一角,坐得舒適。職員態度誠懇有禮。咖啡吸引,估唔到食物同樣有驚喜。Piccolo Latte在意大利文意思即係小小的拿鐵。有靚靚拉花,味道也同樣吸引。入口順滑, 咖啡與奶的比例啱啱好,有奶的甜香,亦飲得到咖啡的甘濃。青檸辣椒牛扒沙律 依個牛扒好特別,用咗泰式沙律的做法。牛扒煎到半生熟,然後切片撈沙律。咪以為做沙律啲牛扒差一點。依個牛扒肉質十分柔軟,而且具濃肉味,一點筋都沒有,中間部份還是粉嫰的。配埋紫洋蔥、青瓜、紅椒、芫茜等蔬菜,好清新的感覺。加埋炸米粉,更多一重脆脆的口感。酸、辣、甜的Salad dressing將整個沙律的感覺帶到泰國,非常開胃又美味的菜式。 食完一個泰feel的沙律,跟住食返個西式的煙豬面肉薯仔炒蛋。薯仔同煙豬面肉切粒香煎,豬面肉的油香滲透入薯仔入面,再配少少黑香草,好味道。比起一般餐廳用薄片煙肉,肉香更濃,而且更有質感。旁邊的麵包外層香脆帶點咸香,內裡細緻綿密。在上面放點幼滑的炒蛋&惹味的豬面肉和薯粒,好豐富。

煙豬面肉薯仔炒蛋

食完一個泰feel的沙律,跟住食返個西式的